Tesbih Böceği İlaçlama rutubet ve nemden oluşan bu tombul görünümü böceklerin yok edilmesinde önemli bir hizmettir. İnsan sağlığı açısından oldukça zararlıdır ve yaşam alanlarından arındırılması şarttır. Böcek ilaçlama yöntemleri arasında insan sağlığına doğrudan zarar veren böceklerin yok edilmesi özel önem taşır. Isıran ve hastalık yapan yönleriyle tehlikeli böcekler konutlar’da en fazla sıkıntıya sebep olan türlerdir.
Tesbih böceği olarak isimlendirilen bu canlıların aslında böcek olarak nitelenmesi tam doğru olmaz. Karada yaşayan kabuklulardan olarak nitelenmektedir. Tesbih böceklerinin ülkemizde görülen iki türü mevcuttur. Bunlar Porcellio laevis ve P. scaber’dir. Tesbih böceklerinin oval bir görünümü mevcuttur. Bu canlılar ise yaklaşık olarak 1 santimetre civarındadır. Vücut yapıları birkaç bölümden meydana gelir. 7 çift ayağı iki çift anteni mevcuttur.
Tespih böceklerinde antene benzeyen 2 adet uzantı yer almaktadır. Tespih böcekleri vücutlarında su tutamadığı için yaşamlarını daha çok nemli ortamlarda geçirmekte azami dikkat gösteriler. Daha çok dış mekanlarda yaşam sürdükleri bilinmektedir en fazla görüldüğü yerler hiç kuşkusuz kaya, ağaç kütüğü, çöp kutularının altı gibi nemli ve rutubetli bölgelere gizlenerek yaşam sürerler. Tespih böceği beslenmek için çürüyen bitkiler ve organik atıklar ile hayatta kalır.
Kirli alanlarda ve kuru otların altında yoğun olarak insanların karşısına çıkarlar. Vücudundaki nemin korunması için daha çok geceleri ortaya çıkarlar özellikle evlerin iç bölgelerinde zemin seviyelerinde kapıların ve pencerelerin alt kısımlarında görünürler. Buralara da açık buldukları kapı, pencere ve su gideri gibi yerlerden içeriye girme yolunu seçerler. Binalara geldikleri zaman genellikle depo, garaj, otopark, bodrum gibi yerleri kendilerine hedef olarak seçerler.
Tesbih Böcekleri Nerelerde Yaşar?
Pek çok bölgede dolaşmasına karşın kuru ve nemsiz bir ortam ile karşılaştıkları zaman uzun süre yaşayamaz ve kısa zamanda ölürler. Tesbih böcekleri ile mücadelede en etkili yol hiç kuşkusuz onların saklandığı bölgelerin temizlenmesi ve yuvalanacak alanların ortadan kaldırılmasıdır. Saklanabilecekleri ve hayatta kalabilecekleri özellikler olmadığı takdirde evden uzaklaşır ya da kısa zaman içinde ölürler. Bu nedenle ev sahiplerinin basit birkaç önlem alarak bu böceklerin evlere girişi ortadan kaldırabilir.
Özellikle yakacak olarak kullanılan kütük ve odunlar binanın dış duvarına bitişik olarak muhafaza edilmemelidir. Zeminlerden yüksekte muhafaza edilmelidir. Tespih böcekleri ağaç kütüğü ve tahta altı gibi malzemelerin arkasına saklandığı evlere gelmesine olanak sağlayacak bu tür şeylerden temizlemek son derece faydalıdır. Ayrıca kuru yapraklar, kesilen çimler, tıkalı yağmur olukları, su toplanması olan bölgeler bu böceklere önemli bir oluşum imkanı sağlar.
Ekili alanlarda kuru otların temizlenmesi önemlidir. Evlerin dış cepheleri kuru ot ve gerekli yaprak ve döküntülerden temizlenmelidir. Bu böcekler neme ihtiyaç duydukları için bu tür malzemelerin altında nemli kısımlarda yaşar. Ayrıca evlerin dış kapılarının alt kısımları düzgün bir şekilde onarılmalıdır. Döşeme altı boşlukları tesbih böceklerinin ev içine girmesine imkan verecek şekilde ise mutlaka onarılarak kapatılması gerekir. Evde yaşam sürenler evin içerisine gümüş böceği girmesini ortadan kaldırmak gerekir.
Özellikle lavabo giderine küçük plastik kapaklar kapatmayı ihmal etmemelidir. Isı yalıtımı bodrum katlarındaki duvarlarda meydana gelen küf ve rutubeti ortadan kaldıracaktır. Bu böcekler nemin ve rutubetin olduğu her bölgede yuvalanabilmektedir. Tespih böceği tehlike hissettiği anda yuvarlak bir şekle bürünerek daire görünümünü alır. Tanımadıkları nesneler ve ani gelişen tehlikeler karşısında ya da temas durumunda kendilerini yuvarlak şekle getirerek kapatırlar.
Tesbih Böcekleri Nasıl Ürer?
Tesbih böcekleri hem suda hem de karada yaşayabilme olanağına sahiptir. Bu böceklerin 300 milyon yıl önceden kalan fosillerine rastlanmıştır. Tespih böcekleri nerede yaşar? diyorsanız bu böceklerin yaşam alanları bahçe ve bina çevresi ile dış alanlardır. Şayet bahçede çimleri suladıysanız ağaçların etrafında biriken sularda görülürler. Islak bölgelerde hemen ortalığa çıkar ve insanlara kolaylıkla görünürler. Dış ortamda kendilerine yaşama imkanı bulamadıkları takdirde binaların bodrum katı ve tavan aralarına girebilirler.
Bu nedenle beslenmeye ihtiyaç duyacakları için mutfağınıza gelerek besinlerimiz arasında dolaşır ve kirlenmesine zarar görmesine yol açarlar. Ancak işin iyi tarafı tesbih böcekleri kapalı alanlarda nem olmadığı ortamlarda uzun süre hayatta kalamazlar. Tesbih böceği Mart ve Nisan aylarında daha fazla görülür. Bu dönemlerde çiftleşirler Yeni yumurtaları kendi vücudu üzerinde bulunan sıvı dolu bir kesede taşır.
Ortalama olarak 3 ile 7 hafta arasında bir zaman alır yavru yumurtadan çıktıktan sonra bile kesesinde barınmaya devam eder. gelişmeleri yaklaşık olarak 3 aydır. 2 ay sonra kendi başlarının çaresine bakabilecek görünüşe geldiği için ayrılırlar. Yeni yetişen tesbih böceği annesinin kesesinden ayrıldıktan sonra 1 yıl kadar bir zaman içerisinde olgunluğa erişir. Yetişkin döneme ulaşınca her ay çiftleşme olanağına sahip olurlar.
Tesbih böcekleri yaklaşık olarak 3 yıl civarında bir yaşam sürebilir ancak yaşam şartlarına bağlı olarak yılda 2 kere 30 ya da 40 adet yumurta üretebilir. Gümüş böcekleri ne ile beslenir? diyorsanız yaşamlarının büyük bir bölümünü nemli ortamlarda geçirirler. Dış mekanlarda daha çok bahçe ve toprak altı ile yaprak altları gibi yerlerde gizlenirler. Organik atıkları ve çürüyen bitkileri yerler daha çok ekili alanlarda otların altında görülürler. Buralardan beslenme ihtiyacını giderirler. Tespih böceğinin zararları insanı ısırma ve zehirleme gibi yollardan görülmez.
Bina Çevrelerinde Önlem Ve İlaçlama Şarttır
Tespih böceği insana zarar verir mi? diyorsanız direkt olarak her hangi bir zararı olmamasına karşın evdeki besinlerin arasında dolaşarak dışkı ve salyalarını bulaştırır ve sağlık açısından tehdit meydana getirirler. Tespih böceğinin diğer adı Rutubet böceği olarak da bilinir. Tesbih böceği ne yapar? diyorsanız ulu ortam ve rutubetli yerleri istila ederler. Nem ve rutubet olmadan kısa zaman içinde ölerek yok olurlar. Bazı insanlar ilk defa bu böcekle karşılaştığı zaman tesbih böceği zehirli midir? tespih böceği türleri tehlikeli olur mu? gibi arayışlara yönelir.
Zehirli değillerdir ve insana saldırma gibi bir özellik sergilemez. Diğer tesbih böceğine benzeyen böcekler daha çok rutubet ve su taşkınlarının olduğu bölgelerde ortaya çıkar. Tespih böcekleri ile mücadele oldukça önemlidir. Şayet evinizde tesbih böceği şikayetleri yaşıyor tepbih böceklerini nasıl yok edebiliriz? diyorsanız öncelikle yaşam alanlarında barınma imkanını önlemeniz oldukça faydalıdır.
Tesbih böceği ilaçlama böceklerin yaşam alanlarından ve bina çevrelerinden arındırılmasında en önemli etkenlerin başında yer alır. Tesbih böceklerinin yaşam alanlarını daraltmak istiyorsanız bahçe bölgelerine özel önem vermeniz gerekir. Bu böceklerin saklanabileceği ağaç kütüğü, tahta parçaları, taş altları gibi yerleri evin etrafından uzak tutmanız sizin faydanıza olacaktır. Bahçenizde kapsamlı bir temizliğe girişmek kuru yaprak yıllarını toplayıp bahçenizi düzene sokmak oldukça faydalıdır.
Tespih böcekleri ile mücadele için kullanılacak botanik bazı ilaçlar da mevcuttur. İlaçları uyguladığınız zaman bitkilere zarar verme potansiyeli farklı olduğu için pek tavsiye edilmez. Bu nedenle işi en doğru şekilde yapacak tespih böceği ilaçlama firmalarına bırakmak olacaktır. Tespih böceğini önlemek için gerekli önlemleri almaya evin dışından başlamak gerekir. Binanın temel duvarları, kapılar, bodrum pencereleri ve binaya giriş noktası olarak kullanıldığı yerleri tespit ederek buralarda Gerekli tedbirleri almanız gerekir.
Evlere Girişlerini Ortadan Kaldırmak Gerekir
Binaya yakın bölgelerde kesilmiş otlar yaprak ve çöp yığınları ve binaya yakın kalan kalıntılar gibi yerler bu böcekler için ideal barınma yerleri olarak dikkat çeker. Ayrıca çimenleri sularken gece değil sabah erken saatlerde kullanmanız daha doğru bir davranış olacaktır. Binanızın zemin katlarında yüksek nemi ortadan kaldırmak için bodrum ve garaj gibi bölgeler sıkça havalandırılarak hava sirkülasyonu sağlanması büyük önem taşır. Ayrıca bodrum duvarlarında çatlaklar ve yarıklar varsa buralar çimento, alçı ve silikonla kapatılmalıdır.
Havalandırma ve bodrumların pencerelerinde mi gerekli önlemler alınarak böceklerin uzak tutulmaları sağlanmalıdır. Tesbih böceğinden kurtulmak için ne yapmalı? diyorsanız bu tür tedbirler almanız son derece önemlidir. Tesbih böceği eve girdiği zaman insanlara ya da hayvanlara zarar verme gibi bir eğilim sergilemez. Eve girdikleri takdirde parke altı, kapı dipleri gibi nemli ve karanlık bölgeleri kendilerine hedef seçer ortalıkta dolaşmazlar.
Ancak her ihtimale karşı tesbih böceğinin üremesine ve gizlenmesine imkan sağlayan yerlerin dikkatlice incelerek ortadan kaldırılması oldukça önemlidir. Beton alanların alt kısımları, metal raflar evlerin içinde gizlenecek önemli nokta olarak dikkat çeker. Ayrıca kapı pervazları, pencere kilitleri ve temel boşluklarında çatlaklar varsa buraların kapatılması alınacak önlemler içinde özel önem taşır. Evin belirli aralıklarla elektrik süpürgesi yardımı ile çektirilmesi süpürülmesi varlığını sınırlamak için son derece faydalıdır.
Bu böceklerin yoğun olarak görüldüğü bölgelerde yapışkan tuzaklar kurmakta başka önlem olarak düşünülebilir. Tesbih böceği yumuşak vücudunu dış etkilerden korumak amacıyla üzerinde var olan kabuk tabakasından yardım alır. Kendine direkt olarak tehlike hissettiği zaman kendisini top gibi yuvarlak bir hale büründürüp hızla içeri doğru daire şeklinde kıvrılır. Bu sayede kendini korumaya geçer.
Tespih Böceği İlaçlama Servisi
Tespih böceğinin zararları ekili alanlar ve bitkiler için daha fazladır. Yaşadıkları ortamlara bağlı olarak farklı renklerde görülürler. Tesbih böceklerinin en fazla görülen rengi kahverengi ve mat renktir. Özellikle su baskınları, binada su tesisat sızıntıları bu böceklerin oluşmasında en önemli etkenler olarak dikkat çeker. tespih böceği ev ortamına geldikten sonra banyo ve mutfak gibi nemli alanları kendilerine yaşam alanı olarak seçmektedir. Özellikle dolap arası, kapı pervazı, küvet altı, parke altları gibi yerler bu böcekler için birinci derece önemli noktalardır.
Ortalıkta görmeniz mümkün değildir karanlığı sevdikleri için geceleri dışarı çıkarlar. Tespih böceği beslenmek için genellikle geceleri ortaya çıkarak beslenmesini sağlar. Gündüzleri kuytu kenar köşelerde, yuvalarında pasif bir şekilde dinlenerek geçirir. Nemli bölgeler ve toprak severler. Tespih böceklerinin en çok olduğu noktalar olarak dikkat çeken yerler dış ortamlar olarak görülür. Nemin olduğu yerleri severler. Nehir kanalları, bataklık bölgeler ve su taşkını yaşanan yerlerde tesbih böcekleri ile karşılaşmak oldukça sıradan bir durumdur.
Tesbih böceği ilaçlama evin dip bölgeleri hedef alınarak yapılmalıdır. Spreyleme tesbih böceği ilaçlama tercih edecekseniz bu böceklerin saklanma ve dolaşma istikametleri doğrudan ilaca maruz bırakılmamalıdır. Gümüş böcekleri ile mücadelede olduğu gibi kokusuz ve kokulu ilaçlar tercih edilebilir. Böcek yoğunluğunun durumuna göre ilaçlama yöntemlerini tercih etmek en mantıklı yoldur. Tesbih böceği ilaçlama fiyatları pek çok böcek ilaçlama fiyatı baz alınarak verilmektedir.
Ortalama olarak 1 daire için tespih böceği ilaçlama fiyatı 130 150 lira arasında değişkenlik gösterir. Tesbih böceği nasıl yok edilir? tespih böceğinden nasıl kurtulurum? diyorsanız mutlaka evinizde tesbih böceklerine karşı ilaçlama desteği almanız gerekecektir. Atlas Türk ilaçlama firması olarak evinizdeki tesbih böceklerinin yok edilmesi için 1. sınıf tesbih böceği ilaçları kullanıyoruz. Tesbih böceği ilaçlama esnasında en etkili yöntemleri kullanmaktayız. Yaşadığınız her türlü böcek şikayetlerinde bizi arayarak ilaçlama desteği talep edebilirsiniz.