Kertenkele Eve Yuva Yapar Mı? yaz aylarının gelmesi ile kertenkele şikayetlerinde artış görülür. Açık yerler ve zayıf alanlardan bina içleri ile dairelere kadar girerler böcek ilaçlama zorunlu olur. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte cam ve pencereler tüm gün açık olması nedeniyle pek çok haşere ve canlıya giriş yolu olur. Kış uykusundan yeni uyanan kertenkeleler çevrede dolaşırken açık gördükleri pencere ve kapılardan evlere girer. Genellikle evin içine giren küçük boyutlu olanlardır. Büyük kertenkeleler evlere pek girmez fakat yavru kertenkeleler biraz merak ve yol bilmezlik yüzünden pencere camlarından yada balkon kapılarından evinizin içine girer ve yerleşirler.
Kertenkeleler Haziran ayında uyanırlar ve ortalama 3 ay boyunca çok ciddi şekilde aktif olarak gezinirler. Evinizin duvarında sarmaşık gibi bitkiler varsa evinize girme ihtimali çok daha yüksek olur. Özellikle ağaç dalları duvarınıza uzanıyorsa bilin ki evinize girmeleri çok daha yüksektir. Dış alanlarda toprak altı, taş altı, ağaç kovukları ve duvar içlerinde yuvalanırlar. Sıcakta aktif olmalarına karşın çok sıcak havalarda güneşin yakıcı sıcağından korunmak için serin yerlere doğru çekilirler. Avlanmak için duvara tırmanan bir kertenkele türü ya böcek peşinden yada merakı nedeni ile kendini evinizin içinde bulabilir.
Tek bir kertenkele çok fazla dikkat çekmediği için evde yeterli beslenme imkanı bulursa başınıza bela olabilir. Özellikle daha büyük olanları ve dişi kertenkele evde yumurtlayarak kısa zamanda evinize ortak olabilir. Eve bir şekilde giren kertenkele daha çok dip noktalara yönelir. Gerek insanlardan korkmaları, gerek böcek ve canlıları yakalama istekleri onları evin kuytu köşelerine yöneltir. Mutfak tezgahının arkası, dolap ve beyaz eşya içleri, parke ve kapı içleri gibi bölgeler ideal yuvalanma yerleridir. Bu bölgelerde yakalanmadan uzun süre yaşayabilirler.
Eve Giren Kertenkeleden Kurtulmak
Türkiye’deki kertenkelelerin %99.u zararsız olarak nitelenecek özelliktedir. Bu nedenle korkmanıza ve panik yaşamanıza kesinlikle gerek yok. Erkekler bu konuda daha soğukkanlı olsalar da genellikle bayanlar kertenkele sürüngeninden çok korkmaktadır. Hatta bazıları kertenkeleyi gördükten sonra eve bile girmemekte ya ailelerinin yanında yada otelde kalmaktadır. Özellikle yavru kertenkeleler zararlı mıdır ? sorusunun en fazla küçükler ile karşılaşılması ile sorulmaktadır. Cevabı ise kesinlikle herhangi bir zararı yoktur diyebiliriz.
Kertenkeleler saklandıkları yerden nasıl çıkar? bu sorunun cevabı da aslında kertenkelelerin genetiğinde saklı olan bir durumdur. Kertenkeleler çok hareketli hayvanlardır bu nedenle aynı yerde fazla durmazlar. Ortalama 10 dakikada bir yer değiştirme eğilimlerinin olması bu zararlıyı görmenizde etkin rol oynar. Eve giren kertenkele evden nasıl çıkarılır? diyorsanız öncelikle evin soğuk olmasını sağlamalısınız. Evde klima varsa ayarını yükselterek evi soğutabilir veya üzerine spreyle su sıkabilirsiniz. Ayrıca kertenkeleyi evden çıkarmanın en basit yolu evin içinde suda kaynatılmış karanfili kertenkeleyi gördüğünüz odaya koyup kokudan rahatsız olmasını sağlamaktır.
Bu esnada mutlaka camları açın. Kertenkeleler karanfil kokusundan nefret edeceği için yakın bölgelerde ise hızla o kokudan uzağa kaçarlar. Çok kısa sürede kertenkeleyi evden bu şekilde çıkarmayı başarabilirsiniz. Kertenkele ilacı yoktur diye çoğu kişi ve ilaçlama firması sizi yanıltabilir. Kertenkele için derisini tahriş edecek ilaçlar tercih edilmesi gerekir. Piyasada bir kaç tane ilaç vardır ama bunları genellikle profesyonel firmalar bilir ve bireysel olarak kullanmak söz konusu değildir. Kertenkele ilaçlama profesyonellerin işidir.
Kertenkele Neye Gelir?
Kertenkelelerin en sevdiği yiyecekler böceklerdir. Ufak hamam böcekleri yada sinekler yemek konusunda daima onların ilk tercihleridir. Kertenkele tuzaklarında genellikle sinek tercih edilmesi sinek ve böceklere olan ilgisinden kaynaklanır. Güçlü fare yapışkanını bir cam parçasının üstüne yada sert bir kartonun üzerine sürün. Ortasına ekmek kırıntısı ve ufak bir parçada ölü sinek yada küçük böcek tarzı kertenkelenin sevdiği yiyecekler den koyarsanız özellikle gece bu yapışkana gelir. Bu yapışkanlı kertenkele tuzağını duvar dibi ve geçiş istikameti olan koltuk arkası gibi bir noktaya koyun.
Hangi odada olduğunu tahmin edemiyorsanız her odaya bu tuzağı koymanız gerekecektir. Ortalama 2 ile 5 gün içinde kertenkele bu tuzağa düşer ve yapışır kalır. Ancak hemen belirtelim büyük olanlar ve çok sayıda kertenkele için bu yöntem yeterli olmayacaktır. Duvarda gördüğünüz bir yavru kertenkele için elektrik süpürgesi yardımınıza koşabilir. Öncelikle kertenkeleyi duvarda gördüyseniz çok yavaş hareket etmeli ve asla ürkütmemelisiniz. Kertenkeleler sesten korkarlar bu nedenle elektrik süpürgesinin borusunu kertenkeleye yaklaştırıp ses çıktığı anda hava çekecek şekilde çalıştırın.
Bu sayede hayvanı yakalamış olacaksınız. Genellikle sersemler ve ölmezler. Daha sonra elektrik süpürgesini boşaltarak kertenkeleyi doğaya tekrar bırakabilirsiniz. Bu yöntemle öldürmeden yakalamanız mümkündür. Yavru kertenkeleyi yakalamak daha kolaydır. Ancak iri olanlar için bu gibi çözümler kesinlikle işe yaramaz. Eve girip çoğalan kertenkeleler için bireysel çabalar çoğunlukla sonuçsuz kalmaktadır. Bu durumda en iyi kertenkele ilaçları kullanan ilaçlama firmalarından kertenkele ile mücadele için ilaçlama desteği almalısınız.
Kertenkele İlacı Nasıl Olmalıdır?
Kertenkele İlacı belki de en fazla aranan zararlı ile mücadele ürünlerinden biridir. Bunun nedeni kadınların ve çocukların ciddi panik yaşaması ve kertenkele türlerinden korkmalarıdır. Böcek ve haşere ilaçları arasında en ağır öldürücü etkiye sahip güçlü kimyasal bileşen içeren ilaçlardan biridir. Kertenkele ilaçlama için firma arayışında olan insanlara tavsiyemiz kesinlikle kokusuz kertenkele ilaçlaması yaptırmamasıdır. Sprey şeklinde ilaçlama dış alanlar ve bitkiler için uygundur. Daha önce kertenkele ilaçlaması yaptırıp olumlu sonuç alamayan insanlar kertenkele ilacı nereden alınır? gibi çok sık araştırma yapar bunda çaresizlik büyük rol oynar.
Kertenkele ilaçlarının özellikleri gibi konular üzerinde yoğunlaşarak bireysel kertenkele mücadelesi yapmaya çalışmak hem riskli hem de boşa para kaybına yol açmaya neden olmaktadır. Kertenkeleyi ne kaçırır? diye bizi arayıp bilgi talep edenlerin sayısı hiçte az değildir. Kertenkele ilaçları bireysel olarak kullanılması riskli olan özellikteki ilaçlardır. Kertenkele ilacı öldürücü etkisi son derece yüksek böcek ilaçları arasından özel olarak hazırlanan karışım bir içeriktedir. Bu nedenle kertenkele ilaçlama yapmak böcek ilaçlama gibi kolay asla olamaz.
Kertenkele neden gelir? öncelikle bunun iyi anlaşılması ve buna ek tedbirler almak mücadelenin kalıcı olmasında önemlidir. Kertenkele İlacı ani etkili olduğu kadar kalıcı etkisi ile uzun süre kertenkele önleyici etkiye sahip olmalıdır. Kertenkele eve yuva yapar mı? evdeki kertenkeleden nasıl kurtulurum diye arayış içinde iseniz bizden yardım alabilir ve en iyi kertenkele ilaçlarımız sayesinde çözüm bulabilirsiniz. Derisi tahriş edilmeyen bu sürüngen canlıları öldürmek sıradan ilaçlar ile mümkün değildir. Bu nedenle kertenkele ilaçlama firmaları kertenkele ilaçlama ile ölmez demektedir.
2 cevap
Merhaba iki kat bi ev 300 m2 civarinda bir ev terasta dahil, ne kadara ilaclama yapiyorsunuz acaba ve sonuc almak istiyorum, kertenkelelerden biktim
Merhaba Zeynep hanım iletişime geçerek gerekli bilgiyi alabilirsiniz.