İlaçlama şekilleri arasında sıvı sprey ilaçlama en eski ilaçlama şeklidir. Hiç Kokusuz İlaçlama olarak bilinen ve evin boşaltılmasına ihtiyaç hissedilmeyen uygulama ise hem sıvı, hem de jel böcek ilaçları ile yapılabilmektedir. Jel böcek ilaçlama sistemi en son kullanılmaya başlayan oldukça zahmetsiz ve kokusuz ilaçlama türüdür ve oldukça pratik olduğu kadar insan sağlığına zararsızdır. Ancak kullanılan ilaçların belirli haşereler için üretildiği gözden kaçırılmamalıdır.
Akarisit ilaçlar gözle görülmeyen ve alerjen böcekler için tercih edilmektedir. Böcek çeşitleri bilindiği kadarı ile yaşamlarını milyonlarca yıldır sürdüren değişik yapıda ve boyutları değişken çok çeşitli organizmalardır. Geçmişte kullanılan böcek ilaçları daha çok kokulu özellikte ve pek çoğu ciddi zararlar verdiği için kullanımı yasaklanmıştır. İkinci dünya savaşı öncesi kullanılan pek çok ilaç kalıtsat etkileri ortaya çıkınca kullanımdan kaldırılmış ve yerine yeni nesil böcek ilaçları kullanıma sunulmuştur.
Birinci dünya savaşından önce ve sonra piyasaya pek çok ilaç sürülmüş ve bunların önemli bir kısmı değişerek günümüzde unutulmuştur. Önceleri sırt pompası ile kullanılan sıvı böcek ilaçları çok daha fazla kullanılırken bu gün jel ilaçlama ve kokusuz ilaçlar giderek yaygınlık kazanmıştır. Elbette ilaçlama makineleri ve kullanım şekilleri daha modern ve kolay uygulama yapabilecek özelliğe gelmiştir. Yürüyen ve uçan haşereler ile mücadele için değişik ilaç ve ilaçlama teknikleri kullanılmaktadır.
Yeni Nesil Tam Kokusuz İlaçlama
Kokusuz ilaçlama olarak sıvı spreyli ve jel formda böcek ilaçlama uygulaması en pratik yöntemdir. Yeni nesil tam kokusuz ilaçlama olarak oldukça fazla talep görülür. Ev ilaçlama yöntemlerinin uygulanması uzman bir ekip tarafından doğru içerikte ilaç ve böceklere göre etkisi kanıtlanmış ilaç yardımı ile yapılmak zorundadır. İlaçlama teknikleri arasında hiç kuşkusuz en teknolojik uygulama şekli hiç kokusuz ilaçlama şeklidir. Tam kokusuz ilaçlama yapılmasına olanak sağlar ve mekan boşaltılmaz.
İlaçlama firması seçerken hangi yöntemleri kullanacağını öğrenmek gerekir. Bazı böcekler kokusuz ilaçlara dirençli olduğu için hem yöntem hem de ilacın kullanımı farklı olabilir. Kapalı mekanda haşere kontrol için kokusuz haşere ve böcek ilaçları uygulanabilir. Ancak bahçe ve atıl bölgeler gibi yerlerde karışım az kokulu ilaçlar tercih edilmelidir. Bu böcek türü ve yoğunluğunu dikkate alarak çok daha etkili bir sonuç elde edilmesini kolaylaştırır. İlaçlama servisleri eğitimli ve donanımlı personel yardımı ile ilaçlama yapmaktadır.
Hiç kokusuz ilaçlama hem mekanın kapalı tutulmasını engeller, hem de haşere ilacı kokması gibi bir durumun yaşanmasını ortadan kaldırır. Kullanılan pestisitler Sağlık Bakanlığı onaylı ve 1. kalitede ilaçlar olmalıdır. Böcek türüne göre uygulanan karışım ilaçlarda mevcuttur. Bunlar içinde az kokulu ilaçlar, birden fazla ilacın bir araya getirilmesi ile elde edilir. Daha çok dirençli haşereler için kullanılan aktif maddeli böcek öldürücü ilaçlardır ve etkisi yüksektir. Bu tür ilaçlar önlem alınmadan amatörce uygulanamaz.
Kokusuz İlaçlama Şekilleri
Bilinen uygulamalardan en pratik ve sağlıklı olanları hiç kuşkusuz kokusuz sprey ilaçlama, jel ilaçlama olarak öne çıkar. Fareler ile mücadele için kullanılan fare yemleri ve zehirleri kokusuzdur. Böcek ilaçlama şekilleri arasında en kapsamlı olan elektrikli ulv makinesi ile uygulanan sisleme kokusuz ve az kokulu ilaç uygulamasıdır. Kokusuz haşere ilaçları özellikleri ile insanların sağlığını tehdit etmeyen içerikte bir yöntemdir. Yeni nesil jel ilaçlama hamam böceği ve karıncalar üzerinde son derece etkili olup tüm böceklere etkili olmaz.
Kokusuz sıvı ilaçlar ise pek çok böcek türü için etkili olmakta bir kaç dirençli böceğin haricinde diğer haşerelere karşı kolaylıkla kullanılmaktadır. Sıvı spreyli yöntem böceklerin geçiş istikametleri, üreme ve saklanma alanlarına direkt olarak böcek ilacı püskürtülerek yapılır. Mekandaki böceklerin bu ilacı yalayıp, vücutlarının temas etmesi ile ölmeleri esas alınmış olup, böylece ortadan kaldırılmasını hedefler. Ancak toz akarı ve daha değişik böcek türleri için Ulv makinesi ile yapılan kokusuz ilaçlamada ilaç mekanın daha fazla bölgesine nüfuz etmesini amaçlar.
Bunun için böceklere karşı yapılan kokusuz ilaçlama sonrası temizlik gerekebilir. Haşere ilaçlama sonrası mekanın bir saat kadar kapalı tutulması kokusuz yöntemde yeterlidir. Bilindiği gibi yeni nesil hiç kokusuz ilaçlama yöntemi insanların haşere şikayetlerinden kurtulmaları için 20. yüzyılın sonlarında yaygın olarak kullanıma sokulmuştur. İçinde bulunduğumuz dönemlerde çok daha ciddi olarak ön plana çıkmış jel hamam böceği ilaçları hamam böcekleri ile mücadelede oldukça fazla tercih edilir.
Kokusuz İlaçlama Nasıl Uygulanırsa Etkili Olur?
Bilinmesi gereken sisleme yöntemi sadece bu işin uzmanı eğitimli ekipler tarafından, son model ekipmanlar ve teknolojik cihazlar yardımı ile yapılabilmektedir. Ayrıca kullanılan ilaçlar insana ve çevreye zarar vermeyen ilaçlar arasından bilinçlice seçilmesi gerekir. Haşere ilaçları bu iş konusunda uzman olmayan ve hiçbir uygulama yeteneğine sahip olmayan kişiler tarafından yapılırsa ciddi tehdit oluşturur. İleri derecede böcek ilacı zehirlenmeleri yaşanmasına sebep olur hatta ölümlere bile yol açabilir.
Ayrıca ilacın menşei ve içeriği böcekler ile mücadelede önemli bir etkendir Pek çok müşteri marka bilinirliğine odaklanmasına karşın marka tek başına bir işe yaramaz. Neticede kokusu da olsa az kokulu kimyasal karışımı etken maddelerden bir araya getirilerek böceklerin direnç yapısını çökertmek amaçlanmaktadır. Burada ilaçlama hizmetinin en ideal koşullarda verilmesi esastır. Böcek ilaçları az kokulu olsun, kokusuz ilaçlama olsun bilinerek ve bu işin uzmanı olan ekipler tarafından uygulanmasını zorunlu kılar.
Kokusuz ilaçlama uzun süre kalıcı etkisi ve böceklerin direnç sistemini çökertme özelliği taşır. Jel böcek yemi ile sıvı kokusuz ilaçlar kalıcılığı daha ön planda olup, hemen tam sonuç alınmaz. Bu yöntemler için minimum bir hafta ile 21 gün arasında bir zaman böceklerin yoğunluğu ve türüne göre gereklidir. İnsanlar alel acele ilaçlama yaptırıp bir an önce böceklerin yok olmasını beklemektedir. Dip noktalardaki haşerelerin ilaçla teması ve tam kontrol sağlanması yaklaşık olarak 2 yada 3 haftalık bir süreç ister.
En İyi İlaçlama Çözümü Nasıl Alınır?
Bunun için daha çok kalıcı ve aktif maddeleri çok daha kaliteli ilaçların seçilmesi gerekir. Etkili özellikte aktif madde içerenlerden seçilmediği zaman düşük etki göstereceği için tam olarak böceklerin önlenmesine yeterli olmaz. Bu ilaçlar en iyi markalardan en doğru oranda birleştirilerek bilinçli ekipler tarafından uygulanmak zorundadır. Bazı insanlar jel ilaçlama ne olacak herkes yapabilir diye düşünebilir. Ancak işin rengi hiç de öyle sanıldığı gibi basit değildir. Her işin bir püf noktası ve uzmanlık isteyen yönü vardır.
Böceklerin geçiş istikametleri, saklanma kısımları, yuvalandıkları ve yumurta bıraktıkları bölgeler bilinmediği takdirde sağa sola gelişi güzel böcek yemi bırakmak etkisiz kalır. Yanlış bölgelere, yanlış ve gereğinden az bırakılan jel ilaç böceklerin bazılarını öldürürken pek çoğununda hayatta kalmasına sebep olur Bu ise yapılan İlaçlamayı başarısız kırıldığı için insanlar ciddi şekilde şikayetçi olur. Ayrıca evin kısa süre sonra tekrar böcekler tarafından istila edilmesine sebep olur ve yapılan ilaçlama istenilen sonucu asla vermez.
Kokusuz ilaçlar böceklerin yoğunluğu ile türü bilinerek özellikle sinir sistemlerini çökertecek şekilde seçilmelidir. Her böcek için kokusuz ilaç yeterli olmaz. Ayrıca etkisiz kokusuz ilaçlar insanların haşere şikayetlerine çözüm sağlayamaz. Biz Atlas Türk İlaçlama olarak en iyi böcek ilaçlarını seçmekle kalmıyor, kokusuz ilaç bile olsa 3 çeşit böcek ilacını birleştirip kullanmaktayız. Çapraz etki sağlayan aktif maddeler böceklerin direnç mekanizmasını çökertip çok daha etkin kontrol sağlar.
Zahmetsiz Ve sağlıklı Yeni Nesil Yöntem
Çoğu böcek gerek kullanılan ilaçlar neticesinde, gerek yaratılış özellikleri olarak defalarca başkalaşım geçirerek daha da dirençli bir metabolizmaya bürünür. İnsanlık yüzlerce yıldır gerek kemirgenler gerekse böcekler ile mücadele etmeyi çeşitli şekilde sürdürmüş bir çok ilaç ve kimyasal denemiştir. Ancak günümüzde böcek ilaçlama oldukça kolay ve zahmetsiz uygulamalar yardımı ile sorun olmaktan çıkmıştır. İlaçlama yöntemleri 20. yüzyılın sonları ile içinde bulunduğumuz dönemde, son derece etkili ilaçlar ile yapılmaya başlanmıştır.
Ancak bu ilaçlama türleri ve böcek ilaçları, sadece ehil ve eğitimli ekipler tarafından uygulandığı zaman tehlikesiz, istenilen sonucun alınmasına olanak sağlar. Son sistem teknik ve teknolojik cihazlar kullanılarak ilaçlama hizmeti vermek çok daha kolay haşere kontrol çözümlerine imkan tanır. Böcek ilaçlama bazılarına basit gibi gelebilir, ancak son derece uzmanlık isteyen ve ölümcül sonuçları olabilecek ciddi bir hizmettir. Eline sırt pompası alan ilaçlamacı olursa yaşanılacak ilaçlama zehirlenmeleri çok ciddi acılara neden olur.
Genellikle toplu kullanım alanlarının ve gıda işletmesi gibi mekanların ilaçlanmasında kullanılan kokusuz ilaçlar, özel olarak üretilmiştir. İçerdiği aktif bileşenleri ile mekanda bulunan insanlara zarar vermemektedir. Bu nedenle kokusuz ilaçlama yapılırken, çalışmaya devam edebilirsiniz. Müşteri yemek yerken bile kolayca restoran ve lokanta gibi yerlerde uygulanır. Ortamda bulunan ve kişilerin kullandığı kişisel eşyalar bir poşetle muhafaza edilirse sıvı böcek ilacından etkilenmez ancak jel ilaçlamada tedbire gerek yoktur.
Kokusuz İlaçlama Nerelerde Uygulanır?
Hastane, otel restoran gibi yerlerde kokusuz ilaçlama yapılırken mekanın terk edilmesi ya da boşaltılmasına ihtiyaç olmadan uygulama yapılabilir. Ayrıca böcek ilaçlama işlemi öncesinde ekstra bir hazırlık yapılmasına yada ilaçlama sonrası mekanın kapatılarak temizlik yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Haşere, böcek ve kemirgenlerle mücadele ederken bazı mekanlarda, ortamın boşaltılması mümkün olmayabilir işte burada kokusuz ilaçlar devreye girer. Özellikle sürekli üretim yapan imalathaneler, restoran ve kafeler bu gibi özelliktedir.
Hastaneler gibi yerler devamlı hizmet veren ve 7/24 açık olan işletmeler olarak dikkat çeker. Buraların kapatılması öyle kolay değildir. Ancak çoğu mekanda olduğu gibi bu tür alanların böcek ve haşerelerden arındırılması hayati önem taşımaktadır. İnsan sağlığı açısından özel öneme sahip bu tesisler özel olarak üretilen kokusuz ilaçlar kullanılarak dezenfekte ve böceklere karşı ilaçlanmak durumundadır. Buda sağlıklı ve kokusuz ilaçlar ile mümkün olur. Buralarda haşere kontrol hizmeti verecek ekipler donanımlı ve uygulama kapasitesi yüksek olmalıdır.
Böcek çeşitleri ile alakalı olarak değişen ilaçlama şekilleri ve farklı içerikte haşere ilaçları kullanmak gerekir. Çok zor imha olan bir kaç böcek türü haricinde kokusuz ilaçlama ile jel ilaçlama yöntemi kapalı mekanlar için kullanılabilir. Fare ilaçlama, toz böceği ilaçlama, kertenkele ilaçlama, tahta kurusu ilaçlama, pire ilaçlama daha etkili ilaçlar yardımı ile yapılmadığı takdirde çözüme ulaşmak mümkün olmayacaktır. İlaçlama şirketleri az kokulu ve tam kokusuz ilaçlama konusunda eğitimli olmak durumundadır.
Kokusuz İlaç Esnasında Alınacak Tedbirler
Hiç kokusuz ilaçlama uygulama sırasında açıkta gıda maddesi varsa mutlaka kaldırılmalı ve üzerleri sıkıca kapatılmalıdır. Şayet açıkta yiyecek unutulmuşsa ve üzerine ilaç temas etmişse tüketilmemeli derhal atılmalıdır. Bunun dışında pire ilaçlaması ve yüzeylerin ilaçlanmasında dışarıda bırakılan günlük eşyalarda iyice yıkanmalı ve yüzeyler ilaç tahrişine maruz kalmamak için etraflıca silinmelidir. Böceklerin yuvalanma bölgelerine ve dolaşma istikametlerine kokusuz ilaç püskürtülerek uygulama yapılır.
Kapı pervazları, süpürgelik etrafları, dolapların çevresi, tezgah altları gibi böceklerin saklanma bölgelerine kokusuz ilaç püskürtmek ve bir hafta kadar ıslak temizlik yapmadan beklemek gerekir. Aksi halde tam etki göstermez. Dolap içindeki kıyafetler ilaçtan etkilenmez. Herhangi bir kokusu olmadığı için rahatlıkla içeride durulacağı için solunum yollarınızda her hangi bir sıkıntıya sebep olmaz. Sadece ilaç sıkılan bölgelerin ilaçtan etkilenmesi söz konusudur. Elektronik eşyaların üzerine direkt olarak ilaç püskürtmek olası arızalara sebep olacağı için dikkat şarttır.
Parke altları, kapı kasalarının ve pencere kasalarının arası böcekler için ideal bir saklanma bölgesidir. Çürümüş ağaç aksamlar, rutubetli bölgeler pek çok haşere için adeta üreme deposu gibi işlev görür. Buraların kapatılması ve dolap içlerine ilaç sıkılacaksa tabak, tencere ve gıdaların kaldırılması, poşete konup ağzının bantlanması gerekir. Hangi ilaçlama yöntemi olursa olsun tedbir almadan yapılacak bir uygulama böcek ilacı zehirlenmesini tetikler. Bebeklerin eşya ve oyuncaklarına ilaç bulaşmaması, evcil hayvanların ilacı yalamaması gerekir.
Kokusuz İlacın Özellikleri Ve Etkili Olduğu Böcekler
Hiç Kokusuz İlaçlama, tatarcık sineği, hamam böceği, gümüş böceği, kakalak, kalorifer böceği, karafatma böceği, sinek, sivrisinek, örümcek, güve, ve karınca gibi haşereler üzerinde etkili olur. Görüldüğü gibi kokusuz ilaç tekniği genel olarak hamam böceği familyasından olan canlılar üzerinde kullanılan son derece pratik bir ilaçlama şeklidir. Kokusuz ilaçlama sonrasında açık yerlerde temizlik yapılmasında sakınca yoktur. Ancak evin özellikle kapı çevreleri, fırın ve buz dolaplarının arkaları, bir hafta yada 15 gün boyunca silinmeden bırakılmalıdır.
İlacın tesirinin bu bölgelerde devam etmesi için 15 gün ıslak temizlik yapmamak gerekir. Çünkü haşereler daha çok bu bölgelerde ve diğer kuytu alanlarda daha fazla yuvalanmış durumdadır. Sıvı kokusuz ilaç özel hazırlanan karışımsız koyu yoğunlukta bir ilaçtır. Bu ilaç ile ilaçlama yapıldığı zaman kesinlikle ilaçlanan yeri terk etmemize ihtiyaç duyulmaz. Sadece sisleme yöntemle uygulandığı zaman mekanda durulmaması ve bir saat mekan boşaltılması gerekir. Kokusuz ilaçlar su bazlı olup su karışımı ile hazırlanan ilaçlardır.
Bu ilaçlar her zaman kapalı mekanlarda uygulanır. Tam kokusuz ilaçlama için kullanılan ilaçlar mutlak şekilde kaliteli ve ruhsatlı olmalıdır. Kokusuz ilaçlama bilinçli olarak uygulanmalı ve gıdaların üzerine ilaç teması kesinlikle önlenmelidir. Bu ilaçlar kokusuz diye aldatıcı olmasın kesinlikle diğer ilaçlar gibi zehirlenme riskine yol sebep olma potansiyeli fazla ilaçlardır. Bu nedenle çok dikkatli uygulama gerekir buda ancak profesyonel bir ilaçlama desteği alarak mümkün olur. Kokusuz diye acemi ilaçlama yapılması tehlike saçar.
Kokusuz İlaçlama Nasıl Yapılır?
Kokusuz ilaçlar uygulanırken ilacın insanlara ve gıda maddelerine temas etmesi olası böcek ilacı zehirlenmesine yol davetiye çıkarır. Bu nedenle böcek ilacı uygulaması profesyonel firmalarca bilinçli şekilde yapılmalıdır. Kokusuz ilaçlar hem spreyli şekilde hem de ulv cihazı yardımı ile kolaylıkla uygulanabilmektedir. Kokusuz böcek ilacı oldukça yoğun kıvamda olup, suyla iyice seyreltilerek ve sırt pompasına ilaç ve su doldurularak tam karışım şeklinde yapılmaktadır. Ayrıca ulv cihazı yardımı ile de yapılabilir.
Bu yöntem kokulu ilaç tekniği kadar ani öldürücü etki sağlamasa bile uzun süre kalıcı etkilidir. Çevreye ve doğaya herhangi bir zararı yoktur. Solunduğu zaman kokulu ilaçlar gibi zehirleme yapmaz. Atlas Türk Böcek İlaçlama olarak haşerelerin kontrol altına alınması için en iyi böcek ilaçlarını kullanarak ilaçlama yapıyoruz. Hiç kokusuz ilaçlamanın etkili olmadığı böcek türleri için jel ilaçlama ve az kokulu ilaçlama seçenekleri kullanılması yaşanılan haşere şikayetlerine son verir. Buna özellikle önem vermek esastır.
Fare ilaçları fare mücadelesinde önemli olup, kertenkele ve maytlar için kokusuz böcek ilaçlarının neredeyse hiç bir etkisi yoktur. Tam kokusuz böcek ilaçlama için sprey uygulama esastır. Elektrikli ilaçlama makinesi ile hiç kokusuz ilaçlama yapsanız bile ilaçların aktif maddesi havaya karışacağı için genzi yakar ve solunum yollarını tıkar. Akciğere ilaç çekilmesi ise böcek ilacı zehirlenmesine neden olur. Kokusuz ilaçlama fiyatları kullanılan ilaçların kalitesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ucuz ilaç sanıldığı gibi ekonomik asla değildir.