
Hamam Böceği İlaçlama işletmeler ve konutlarda çok sık yapılan bir özelliğe sahiptir. Böcek ilaçlama yöntemleri arasında pire ve hamam böcekleri ile mücadele diğer böceklere oranla daha sık yapılmaktadır. Özellikle sıcak yaz dönemlerinde ilaçlama servisinde ciddi bir artış yaşanır. Hamam böcekleri, Yüzyıllardır varlığını koruyan son derece istilacı ve insanların çok rahatsız olduğu böceklerden biridir. Bilinen yaklaşık olarak 3500 hamam böceği türü mevcuttur. Hamam böceği çeşitleri zararlı böcekler arasında yer alır ancak buna karşın ekosistemin düzenlenmesinde önemli katkıları vardır.
Doğal olarak çoğalırlar buna karşın dünyanın çeşitli ülkelerinde hamam böceği üretim çiftlikleri olduğu bilinmektedir. Ülkemizde en yaygın görülen hamam böceği türleri şunlardır. Alman hamam böceği, Amerikan hamam böceği, oryantal Doğu hamam böceği ve kahverengi çizgili hamam böceğidir. Hamam böceğinin özellikleri türlerine göre değişkenlik gösterir. Hamam böceği zararları özellikle sağlık açısından pek çok hastalığın mikrobunu taşıdıkları için ciddi anlamda insanları tehdit eder.
Hamam böceği ilaçları sıvı formatta ve jel içerikte kullanılmaktadır. Konutlar’da en fazla Alman hamam böceği, Amerikan hamam böceği ve Kara Fatma böceği olarak bilinen siyah renkli böcekler görülmektedir. İnsanlar en fazla hamam böceği neden olur? hamam böceği ışığa gelir mi? doğu hamam böceği hangi renklerde olur? gibi sorular yönetmektedir. Hamam böceklerinin ortalama yaşam süresi bir yıl kadardır. Bazı hamam böceklerinin kanatları olmasına karşın bu kanatları köreldiği için uçamazlar. Ancak kısa mesafelerde kanatlarını kullanarak uçuşlar gerçekleştirebilir.
Hamam Böceklerinin Genel Özellikleri
Hamam böceklerinin özelliklerine kısaca bir göz atalım. Alman hamam böceği, namı diğer kalorifer böceklerinin görünümü başından arkalarına doğru ilerleyen iki siyah çizgi ile tanınırlar. Dünyanın en yaygın görülen iç mekan haşereleri olarak dikkat çeker. Kalorifer böceklerinin boyları 13 ile 16 milimetre arasında değişiklik gösterir. Küçük olan yavru hamam böcekleri daha koyu renge sahiptir siyaha yakın bir görünüm sergilerler. Başlarının arkasında beyaz çizgileri bulunur tropik iklimlerde daha çok yoğun görülürler.
Alman hamam böceği çoğunlukla iç mekanlarda ve sıcak ortamlarda nemin rutubetin bol olduğu yerde görülür. Amerikan hamam böceği yeryüzünde en yaygın hamam böceği türleri arasında gelir. Hamam böcekleri arasında fiziksel görünüm olarak en uzun ve iri yapılı olanıdır. Yaşam süresi ortalama 15-16 ayı bulmaktadır yetişkinlerin boy ortalaması 50 milimetre civarındadır. Ancak nadir de olsa 90 milimetreye kadar genişlikleri de görülebilir. Tropik yapılı Afrika kökenli bu haşereler uçabilme özelliğine sahiptir.
Yetişkin hamam böcekleri kırmızımsı, kahverengi ya da sarı renge sahiptir. Başlarının arkasındaki bölge sarı şeritler ile çevrelenmiştir. Oryantal hamam böceği, şark hamam böceği ve doğu hamam böceği olarak ta bilinir. Afrika kökenli olan bu hamam böceği kara böcek olarak isimlendirilir. Oryantal hamam böceklerinden yetişkin erkekler 18 ile 29 milimetre yetişkinlik aşamasındaki dişi böcekler ise 20 ile 32 milimetre arasında değişkenlik gösterir. Ergin erkek hamam hamam böceği 110 ile 160 arasında yaşam sürebilir.
Dişiler ise 35 ile 187 gün arasında hayatta kalır. Koyu kahverengi ile siyah renkli olan doğu hamam böceğinin gövdesi parlak bir özelliğe sahiptir. Dişiler erkekten biraz daha iri bir görünüm sergiler. İlk bakışta başlarının hemen altında fonksiyonel özelliğini yitirmiş kanatlar mevcuttur. Genellikle ortam ısısının 20 ile 30 santigrat derecede olmasını tercih ederler ve buralarda daha çok görülürler.
Hamam Böceği Çeşitleri Son Derece Dirençlidir
Hamam böcekleri açlık çeken özelliğe sahip değildir kafalarını koparıldıktan sonra bile kolay kolay ölmezler. Onların açlıktan ölmesini beklemek büyük bir hata olur başı koparılmış bir hamam böceği bir hafta kadar hayatta kalabilmektedir. Ölüm sebepleri daha çok Susuzluk’tan olmaktadır. Sürü halinde koloniler şeklinde yaşarlar. Hamam böceği araştırmalara göre çok eski dönemlerden beri varlıklarını sürdürmektedir.
Hamam böceği ilaçlama fiyatları tüm bu özellikler göz önüne alınarak kullanılan ilaçların yüksek kalitede olması ve bilinçli mücadele edilmesi bakımından belirli bir oranın altına düşmemelidir. İnsanlar evlerinde hamam böcekleri ile karşılaştıkları zaman hamam böceği ilacı karbonat kullanarak bu böcekleri engellemeye çalışır. Hamam böceğinin zararları hakkında pek fazla bilgisi olmadığı için genellikle bireysel olarak böceklerden kurtulmaya çalışarak hamam böceği ilacı ev yapımı olarak yeterli olacak diye düşünceye kapılırlar.
Bazı insanlar ise en etkili hamam böceği ilacı hangisidir? hamam böceği jeli böcekler üzerinde ne kadar etkili? gibi arayışlar içinde bulunarak hamam böceklerinden bireysel olarak kurtulma yoluna gitmektedir. Hamam böceği yuvası nasıl bulunur nerelerde yuvarlanırlar? ne kadar hızlı ürerler tam olarak bilmeden bu böceklerle mücadele etmek çok ama çok zordur. Sinek ilacı hamam böceğini öldürür mü? diye sorgulamaya eğilim gösteren insanlar eczaneden aldıkları sinek ilaçları ile böceklerin üzerine sıkarak onlardan kurtulmaya çalışır.
Ancak bilmedikleri bir şey vardır bu böcekler böcek ilaçlarına direnç geliştirerek mekanı çok daha fazla istila etmeye başlarlar. Hamam böceği ilaçlama hizmeti nasıl olmalıdır? hamam böceği ilaçlama servisi öncelikle bilinçli olarak profesyonel ekipler tarafından eğitimli ilaçlama teknisyenleri ile verilmelidir. Hamam böceklerinin yok edilmesi için teknolojik ekipmanlar, en etkili ilaçlar ve bilgi odaklı yaklaşım şarttır.
Hamam Böceği İle Mücadele Şekli
Bilinçsizce yanlış ilaç ve ekipmanları kullanarak hamam böcekleri ile mücadele etmeye kalkarsanız bu onların etkinliğini kırmak yerine giderek mekanda bağışıklık kazanarak üremelerine sebep olacaktır. Böceklerin yoğunluğuna göre böcek ilacı ve ilaçlama metodu seçmek en önemli etkenlerin başında yer alır. Hamam böcekleri ile mücadele de gözden kaçacak böcek yuvaları sorunun tekrar etmesine sebep olacaktır.
Hamam böceği çeşitleri özellikle elektronik cihazların içi, beyaz eşyaların motor aksamları, süpürgelik kenarları, kablo kanalları gibi yerlerde yuvarlanmayı sever. Buraların dikkatlice ilaçlanması ve böcek yuvalarının yok edilmesi en önemli etkenler arasındadır. Hamam böceğini yok etmek için barınma, beslenme ve üreme üçgenini çok iyi anlamak ve ona uygun çözümler geliştirmek şarttır. Hamam böceği ilaçlama yöntemleri spreyli uygulama şeklinde kalıcı etkili hamam böceği ilacı kullanılarak sıvı püskürtme şekilde yapılır.
Yazımızın sonunda hamam böceği ilaçlama yöntemlerine kısaca değineceğiz. Hamam böceklerini yok etmek için kullanılan en eski yöntemler arasında en bilindik olanı sıvı püskürtme ilaçlamadır. Hamam böceklerine karşı uygun dozda böcek ilaçları ile hazırlanan karışım ilaçlar uygulanmalıdır. Sırt pompası ile yüzeyleri spreyleme şeklinde uygulanır. Özellikle hamam böceklerinin yaşadığı yuvalar, yiyecek aradığı bölgeler, dolaşma istikametleri direkt olarak hedef alınır.
Sprey böcek ilaçları solunum yolu, yani koku ile böceklere etkili olmaz. Böceklerin ölmesi için ilaçla temas etmesi gerekir. Teknolojik ekipmanların gelişmesi ile kokulu hamam böceği ilaçlama yerine kokusuz ilaçlar kullanılarak uygulama yapılmaya başlanmıştır. Sıvı kokusuz ilaçlar hiç koku bırakmayan ya da az koku bırakan ilaçlardır. Ve bugün uygulanan ilaçların yılda 90 ı korkusuz ya da az kokulu ilaçlardan seçilmektedir.
Böcek İlaçlamada Etki Süresi Kaç Gündür
Sprey ilaçlama ile yapılan yüzeyler ilaçlamadan sonra hemen silinmemelidir. Bu ilaçlar silinmeden etki süresi muhafaza edildiği takdirde 30 ile 90 gün arasında kalıcılık özelliğine sahiptir. Sprey ilaçlama sonrasında ev sahibi özellikle ilaç uygulanan yerlerde ıslak temizlik yapmamalıdır. Şayet erken temizlik yaparsanız böcek ilacının etkisi kırılacak ve yapılan uygulama büyük oranda etkisiz kalacaktır. Spreyli sıvı ilaç kapı pervazları, dolap arkası, süpürgelik hamam böceklerinin aktif olduğu ve gizlendiği alanlara direkt olarak uygulanır.
Masa, tezgah, zemin ve sık kullanılan bölgelerde temizlik yapılmasında sakınca yoktur ancak böceklerin gizlendiği kısımlar ve yuva yaptığı bölgelerin silinmemesi çok önemlidir. Ortalıkta görülen ergin böcekler hamam böceği nüfusunun yaklaşık olarak en fazla yüzde onu kadardır. Asıl geride kalan %90 lık oran ise yuvalarında insanların göremediği şekilde gizlenmektedir.
Sıvı ilaç uygulanmış bölgelere yuvalarından çıkan bu böcekler çıktıkları zaman ilacın etkisine maruz kalarak dolaşacak ve öleceklerdir. Bütün hamam böceklerinden kurtulmak ortalama olarak 1 ay kadar bir süre gerektirebilir. Bu 1 aylık süre içerisinde evde ölmüş olan hamam böcekleri ve ilaçtan etkilenen yarı baygın böcekler görülmesi normaldir. Şayet etkili bir ilaçlama yapıldı ise ilaçlama öncesi hamam böceği popülasyonu yoğunken, ilaçlamadan sonra hamam böceği sorununun çok büyük bir oranda kırıldığı görülecektir.
Böcek ilaçları hamam böceği kontrolünde etkili olurken hamam böceği yumurtası üzerinde etkisi olmamaktadır. Dip bölgelere bırakılan bu yumurtalardan ortalama 21 gün içerisinde yavru hamam böcekleri çıkar. İşte bu nedenle kalıcı etkili ilaçlar silinmeden kaldığı takdirde yumurtadan çıkan yavrular da ilacın kalıcı etkisine maruz kalarak yavaş, yavaş ölürler. Yeni nesil hamam böceği ilaçları kokusuz ilaçlar ile jel hamam böceği ilaçları giderek yaygınlık kazanmaya başlamıştır.
İnsan Sağlığına Zararsız Hamam Böceği İlaçlama
Jel hamam böceği ilaçlama özellikle hamam böceklerinin görüldüğü bölgelere çatlak, yarık, delik, köşe ve elektronik ekipmanların bulunduğu hassas alanlara güvenle uygulanabilir. Jel tabancası ya da şırınga şeklindeki aksamı ile kolaylıkla uygulanabilir. Çok pis olmayan yüzeylere ıslak ve emici olmayan bölgelere damlacıklar halinde belirli aralıklarla şeklinde bırakılır. Daha çok jel ilaçlama ışık yoğunluğunun düşük olduğu bölgelere dikkatlice silinmeyecek şekilde yapılmalıdır.
Şayet sıcak, nemli, kirli ve aşırı tozlu bölgelere uygularsanız etkinliği çok düşük kalır. Hamam böceği ilaçları kesinlikle başka böcek ilaçları ile birlikte karıştırılarak kullanılamaz. Hamam böcek ilacı kullanılmış alanlara uygulanması kesinlikle önerilmez. Bazı ilaçlama firmaların hem sıvı hem de jel ilaçlamayı birlikte yapması insanlardan daha yüksek ücret talep ederek çift ilaçlama yaptık daha etkili olur diyerek yanlış bilgi vermektedir.
Böyle bir durum jel ilacın etkinliğinin tamamen ortadan kalkmasına sebep olur. Çünkü jel formülasyonda ki ilaçlar hamam böceklerinin iştahla yemeleri için çekici özelliği ön planda tutularak üretilmiştir. Hem çekici hem kalıcı özelliği oldukça yüksek bir ilaçtır şayet jel ilacın üzerine sıvı ilaç sıkılırsa bu etkinliği tamamen ortadan kaldırır ve yapılan uygulama etkisiz kalır. Jel ilaçlamada en önemli etkenlerden biri hiç kuşkusuz domino etkisi sağlamasıdır.
Haşereler ile mücadele en önemli özellik böceklerin zincirleme şekilde etkilenerek diğer böceklerin de kısa sürede zincirleme bir etkiye maruz kalarak ortadan kaldırılmasıdır. Jel hamam böceği ilacının en önemli özelliği bir böceğin gelip jel yemi yiyerek yuvasına gitmesi ile olur. Jel ilacı tüketen böcek bünyesinde ilacı yuvaya taşır ve burada kısa zaman sonra böcek burada ölür. Böcek kusmuğu ve ölü böceğin cesedi ile beslenen diğer hamam böcekleri de ölü hamam böceğindeki jel ilacın etkisinden etkilenerek birer birer ölmeye başlarlar.
İlaçlama Bireysel Değil Profesyonel İşidir
İnsanlar bireysel olarak eczaneden satın aldıkları tablet hamam böceği ilaçları ile bireysel olarak mücadele etmektedir. Ancak bu haşere tabletlerinin temel mantığı haşereyi etki alanının dışında tutmak şeklinde tasarlanmıştır. Yani tablet bırakıldığı zaman böceklerin yüzde on kadarı imha olur. O bölge dışındaki asıl yuvadaki geri kalan diğer böcekler etkilenmediği için evdeki hamam böceğinin üremesi kesinlikle engellenemez.
Bu ise tamamen yanıltıcı ve insanların böcekten kurtulmak isterken çok daha büyük böcek istilasına maruz kalmalarına sebep olur. Bireysel olarak hamam böceği ilaçlama da insanlar ilkel metotlar ya da ev yapımı böcek ilaçları ile mücadele etmeye çalışır. Asit borik, patates püresi ve karbonat katkı maddeleri ile yapılan tamamen etkisi zayıf ilkel olan metotların insan sağlığı açısından zararlı olması bir yana böcekler üzerindeki zayıf kalır. Düşük etkisi ile bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine ve evin böcekler tarafından işgal edilmesine sebep olur.
Hamam böceği ilaçlama profesyonel bir firmadan ilaçlama servisi talep edilerek yaptırılmalıdır. İlaçlama için gelen ekibin tespit ve tavsiyelerini dikkate almanız daha uzun süre böceklerin uzak tutulması için oldukça faydalıdır. Hamam böceği ilaçlama yapıldıktan sonra aynı gün içinde tüm böceklerin ortadan kaldırılmasını beklemek çok acelecilik olur. Sadece sisleme yöntemle yapılan geniş kapsamlı böcek ilaçlama da hamam böcekleri birkaç gün içerisinde ortadan kaldırılır.
Çok dip bölgelerde ve dışarıdan gelen böcekler de ilacın etkisine maruz kalarak ölür. Ancak kokusuz ilaçlama ve jel hamam böceği ilaçları kullanılarak yapılan ilaçlama da hamam böceklerinin yok edilmesi yaklaşık olarak 1 ay kadar bir süre gerektirir. Hamam böceği yoğunluğunun durumuna ve istilanın boyutuna göre periyodik olarak birkaç defa ilaçlama yaptırmak hamam böceğinden kurtulmak için oldukça faydalıdır.
Eve Hamam Böceği Nasıl Gelir?
Hamam böcekler. hastalık vektörü olarak insanlara ciddi anlamda sıkıntı kaynağıdır. Özellikle mutfak ve banyo gibi bölgelerde üreyerek mekandaki hijyenin ortadan kaldırılması yiyeceklerin kirletilmesi ve mekanın sağlıksız olması gibi etkiler gösterir. Hamam böceklerinin tam olarak ortamdan arındırılması için hamam böcekleri için yuva teşkil eden yerlerin kapatılması büyük önem taşır. Özellikle yarık ve çatlakların onarılması, yerlerin temizlenmesi, paket ve yiyeceklerin kontrol edilerek gıda atıklarının ortadan kaldırılması oldukça önemlidir.
Marketten alışveriş yaptığınız poşet ya da koliler dikkatlice kontrol edilmelidir Çünkü bunların içinde hamam böceği yumurtası eve taşınma riskine karşı titizlikle edilmelidir. Evde havalandırmanın düzgün yapılması, rutubete izin verilmemesi, ıslak bölgelerin temizlenmesi hamam böcekleri ile mücadele de oldukça önemlidir. Mutfak ve banyo bölgelerinde aktif olan son derece zararlı böceklerdir hamam böceği türleri. Gündüzleri ortalıkta pek dolaşmaz ve ışığı sevmezler.
Şayet suya ulaşma imkanları mevcutsa kurak yerlerde hamam böceği türleri rahatlıkla yaşayabilir. Hamam böceklerinin sıcak ortamları tercih ettiği, soğuk ortamları sevmediği bilinmektedir. Yerleşim alanlarında özellikle kanalizasyon ve bodrum gibi binaların zemin bölgelerinde yuvarlanırlar. Sıcak havalarda dışarıya doğru harekete geçerek binaların çevresinde ve binaların ortak kullanım alanlarında yoğunluklarını artırırlar.
Hamam böceklerinin en fazla saklandığı bölgeler bodrum çevreleri, evlere yakın yerler gibi bölgelerde görülür. Hamam böcekleri beslenebilmek için nişasta, deri, peynir, ölü hayvanlar, deri döküntüleri, kirli kıyafetler ve şekerli gıdalar gibi çok geniş beslenme özelliğine sahiptir. Hamam böceği türleri daha çok nemli ve karanlık yerleri kendilerine yaşam alanı olarak seçer. Özellikle organik çürüklerinin etrafında, borular ve kanalizasyon giderlerinde, çalılık yerler, yaprak altı ve otların arasında bulunurlar.
Hamam Böceği İlaçlama Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Bir önemli hususta hamam böceği ilaçlama fiyatlarıdır. Bilindiği gibi hamam böcekleri beslenme olanağının yüksek olduğu insanların toplu olduğu yaşadığı yerlere ve sıcak bölgeleri tercih ederler. Sıvı ve katı özellikteki yiyecekleri tüketirler hamam böcekleri ile mücadelede ilaçlama ücretlerinde bazı etkenler göz önünde bulundurulur. Örneğin hamam böceği mevcudiyetinin yoğunluğu ve daha önce ilaçlama yaptırıp böceklerin bağışıklık kazanıp kazanmadığı gibi etkenler oldukça önemlidir.
Çok aşırı yoğun bölgelerde hamam böceği ilaçlama fiyatları doğal olarak yüksek tutulabilir. Ancak ortalama hamam böceği ilaçlama fiyatları 100 metrekarelik bir ev için 240-250 lira civarındadır. İşletmeler ile dairelerdeki hamam böceği ilaçlama fiyatları arasında farklılık vardır. Çünkü gıda tesisleri daha riskli alanlar olduğu için çok daha yoğun ilaç kullanılması ve daha yoğun uygulama gerektirir.
Ayrıca hamam böceği ilaçlarının kaliteli ve 1. sınıf ilaçlar olması hamam böceği ilaçlama da fiyatın farklılık göstermesinde önemli etkenlerden biridir. Profesyonel ilaçlama firmaları tecrübeli teknikerleri çalıştırdığı için doğal olarak ödedikleri ücrette daha yüksek olacaktır. Hamam böcekleri geceleri ortalığa daha çok çıkar tüm böcek türlerinde olduğu gibi hamam böceklerinin de solunum sisteminde trake yapısı mevcuttur.
Dünyanın hemen her bölgesinde yaygın olarak bulunurlar çok dayanıklı yapıları ile dikkat çekerler. Yaklaşık olarak 1 ay kadar su kaynağı olmadan, 3 ayda hiç beslenmeden hayatta kalabilirler. Çok geniş beslenme özelliğine sahip oldukları için açlık kesinlikle çekmezler. Evde karanlıkta ortaya çıkarak gıdaların arasında ve eşyaların içinde dolaşırlar. Şayet yanlış müdahale yaptığınız zaman ise tehlikeye maruz kalan hamam böcekleri hızla sağa sola kaçmaya başlar. Dişi bir hamam böceği keseler içerisinde yumurtalarını taşıyabilir.
Hamam Böceği Kaç Yumurta Bırakır?
Yumurta sayısı türlerine göre değişim gösterir. Ancak Bir kesede 34 adet uzun ve ince yumurtalar bulunur. Hamam böceği yumurtalarının gelişmesinde en önemli kriter hiç kuşkusuz nemdir. Hamam böceği yavruları genellikle beyaz olur yavruların gelişmesi ile kahverengi bir renge bürünürler. Baharda hamam böcekleri bir seneye kadar yaşayabilir bu süre içerisinde alman hamam böceği yılda 30 000, Amerikan hamam böceği 8000 civarında yavru oluşmasına sebep olabilir.
Yine hamam böceği yumurtalarının kuluçka süresi türlerine göre ortalama 17 gün iken gelişme evreleri 40 veya 65 gün arasında değişir. Hamam böceklerinin zararları bulaştırdığı hastalıklar nedeniyle oldukça fazladır. Vücut ve bağırsaklarında taşıdıkları mikropları beslendikten sonra insanların tükettikleri besinlere bulaştırır, bakteri ve mikropların yayılmasına sebep olurlar. Hamam böceğinin deri döküntüsü, vücut salgısı, dışkıları insanlara alerji nedeni olur.
Özellikle astım hamam böceklerinin en bilinen etkileri arasındadır. Çocuklarda astımın yüzde yetmiş beşi alerjiye karşı duyarlı bir özellik sergiler. Hamam böcekleri genelde ısırmazlar ancak buna karşın yaşlı ve yatalak hastalarda zaman zaman ısırma problemleri görülmüştür. Hamam böceklerinden yaklaşık olarak 47 farklı hastalık etkeni saptandığı bildirilmektedir. Hamam böcekleri ile mücadele de en sağlıklı ilaçlama şekli hiç kuşkusuz böcek jeli denilen hamam böceği jel yerleridir.
Bu ilaçlar hazır ambalaj içerisinde bulunmaktadır jel hamam böceği ilaçları hamam böceklerini yok etmek için kullanılan oldukça çekici ve sağlıklı böcek yerleridir. En çekici gıda maddelerinin bulunduğu mutfaklarda, pastane ve imalathanelerde bile oldukça etkili bir özelliğe sahiptir. Böcek jeli hamam böceği mücadelesinde en sağlıklı ve en etkili yöntemler arasında başta gelir. Ancak diğer böcekler için etkili olmadığı bilinmeli ve jel hamam böceği ilaçlama için en kaliteli hamam böceği ilaçlar kullanılmalıdır.
Jel Böcek İlacı Nasıl Etki Eder?
Jel tipindeki böcek ilacı diğer böcek ilaçlarına benzemediği için temas yoluyla haşereleri öldürmek ve çekici bir yemek olduğundan hamam böceğinin yemesini sağlamak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Hamam böceği jel ilacı yiyen böcek bir müddet yaşantısına devam eder ve yuvasına gittiği zaman genellikle yuvada ölür. Burada ölen hamam böceğinin salyasını ve ölü böcek cesedini yiyen hamam böcekleri de bu ilaçtan etkilenerek teker, teker ölmeye başlar. Bu şekilde jelden böcekler yedikçe döngü devam eder.
Şayet uygulama doğru yerlere yeteri kadar yapılmışsa bir salgın hastalığın yayılması gibi yuvadaki ve evdeki hamam böceği mevcudiyetini yavaş yavaş ortadan kaldırır. Peki jel ilaçlama nasıl yapılır? jel ilaçlama nerelere uygulanır? jel böcek yemleri tespit edilen böcek yuvalarının içine yakınlarına ve böceklerin geçiş alanlarına belirli aralıklarda uygulanır. Böcek yuvalarının içine direkt olarak hedef seçilmesi oldukça önemlidir. Jel ilaçlamadan maksimun fayda elde etmek için doğru uygulama ve ilacın silinmeden kalması çok önemlidir.
Bu konuda bilgi sahibi olmayan ve ilaçlamayı sağa sola rastgele yapanların tam olarak etkili sonuç sağlaması mümkün değildir. Böcek yuvaları ilaçlama uygulayıcı tarafından es geçildiği takdirde uygulama eksik kalacaktır. Özellikle beyaz eşyaların motor aksamları ve dip bölgeler hamam böcekleri için potansiyel yuva bölgeleridir. Buraları çok dikkatlice ilaçlamak gerekir jel ilaçlama hangi noktalara uygulanır? jel yemin uygulanacağı yerler yuvaların bulunduğu, dolaştıkları yerlerdir.
Dolap içi, makinelerinin motor aksamı, elektrik prizleri, elektrikli cihazlar ve altları olarak dikkat çeker. Böcek ilacı sıvı uygulandığı zaman elektronik eşyalar kısa devre yapar ve bozulur. Bu yüzden jel ilaç olarak gönül rahatlığı ile uygulanabilir. Jel ilaçlama öncesinde ve jel uygulamadan sonra herhangi bir hazırlık ve temizlik gerektirmediği için oldukça pratik ve sağlıklıdır. İlaçlama esnasında evden çıkmak ya da ilaçlamadan sonra temizlik gerektirmez.
Böcek Jelinin Avantajları Ve Sıvı İlaçlama
Evde evcil hayvanlar varsa mekandan uzaklaştırılamaz, şayet evinizde bebeğiniz varsa herhangi bir zararı yoktur ve onun eşyalarını kaldırmaya da gerek olmaz. Jel Hamam böceği ilacı 0 dereceden eksi 54 dereceye kadar her sıcaklıklarda kimyasal yapısını bozulmadan muhafaza edebilir. Jel ilaçlama fiyatları kullanılan ilacın kalitesine ve uygulamanın yoğunluğuna göre farklılık gösterebilir. Hiç kuşkusuz ülkemizde satılan onlarca jel böcek ilacı markası olduğu için bazı firmalar düşük kalitede ilaç kullanarak daha düşük fiyat verebilmektedir.
Bu ise yapılan hamam böceği mücadelesinin etkisiz olmasında en büyük etkenlerden biridir. Hamam böceği ilaçlama için kullanılan üç farklı ilaçlama şekli mevcuttur. Bunlardan en fazla kullanılan uygulama uzun zamanlardan beri yapılmakta olan sıvı ilaçlama yöntemidir. Sıvı ilaçlama da kendi arasında iki ayrı bölüme ayrılır. Bunlardan biri sprey ile püskürtme uygulama bir diğeri ise soğuk sisleme denilen ilaçlama şeklidir.
Islama püskürtme ilaçlama klasik sırt pompası ile ilacın böceklerin dolaştığı yerlere ilaç püskürtülerek yapılan uygulamadır. Kokulu ve kokusuz ilaçlar kullanılarak iki farklı şekilde ilaçlama yapılabilir. Kokulu ilaçlama mekanda keskin bir koku bıraktığı için ilaçlama esnasında ve ilaçlamadan sonra mekanın kapalı tutulması gerekir. Kullanılan ilaçlar uzun süre koku bırakmaz, ilaçlamadan sonra leke oluşmasına sebep olmaz. Kokulu ilaçlama daha çok haşerelerin yoğun olduğu istilanın ilerlediği konutlarda uygulanır.
Ani öldürücü etkisiyle kısa sürede böcekleri öldürme özelliğine sahiptir. İlaçlama öncesinde bazı hazırlıklar yapılması gerekir ambalajı olmayan tüm gıda maddelerinin buzdolabına yerleştirilmesi ilaçtan etkilenmeyecek şekilde sıkıca kapatılması gerekir. Mutfak malzemelerini ilaçlama sonrasında yıkamak istemiyorsanız çöp poşetlerine kaldırıp koyarak ağızlarının sıkıca kapatılması balkon gibi yerlere çıkarılması önemlidir. Mutfak malzemelerine ilaç bulaşma riskine karşı yıkanmaları gerekir.
Böcek Yumurtalarına İlaç İşlemez İlaç Silinmemelidir
Evde 12 yaş altı çocuklar bulunuyorsa açıktaki kıyafetlerini kaldırın ya da poşetleyin. Kaldırmadıysanız ilaçlamadan sonra yıkayın dokunulmadığı sürece duvar yada yüzeylerde ilaçlama temizliği yapılmasına gerek duyulmayabilir. Ancak pire, kertenkele, tahta kurusu böceği, kuş biti gibi böcek şikayetlerinde ortamın tamamen ilaçlanması gerekir. Evinizde akvaryum varsa onları güzelce kapatmalı ve ıslak havlu yerleştirerek hava alması önlenmelidir.
Kokulu ilaçlama sonrasında ise evin 3 saat kadar kapalı kalması gerekir daha sonra içeride durulmadan evin 2 saat havalandırılması şarttır. Böceklerde yumurtadan çıkma süresi 14 gün kadar olduğu için böceklerin saklanma ve dolaşma istikameti olan bir bölgelerin ıslak temizlik yapılmadan 2 hafta kadar bekletilmesi önemlidir. İnsan sağlığına zararsız ilaçlar kullanılır küçük çocuklarınız varsa dokunacağı yerler ve gıda konulan yüzeyler silinmelidir. Hamam böceği çeşitlerini ilaçlamadan sonra ezmeden güzelce toplanması gerekir.
İnsanların bilmediği bir nokta üzerine basıldığı zaman ölen hamam böceğinde ki yumurtaların dışarıya çıkmasıdır. Yumurtalar gözle görülmeyecek kadar küçük oldukları için ilacın uzun süreli etkili olmasına rağmen temizlik yapılması sonucunda etkisi gidebilir. Bu nedenle hamam böcekleri yumurtadan çıkarak tekrar üremeye başlayabilir. Hamam böceklerini temizlerken elektrikli süpürge ile ya da normal bir süpürge ile dikkatlice temizlenmesi gerekir.
Bu temizlenen ölü böcekler ve böcek yumurtaları çöp torbasına atılmalı elektrikli süpürgenin çöp torbası boşaltılarak çöpe atılmalıdır. Kokusuz ilaçlama anlık olarak öldürme etkisine sahip değildir. Bu tür ilaçlar genelde sıvı kokusuz ilaçlar ve jel hamam böceği yemler olarak dikkat çeker. Böcekler kokusuz ilaçlar ile temas ettikleri zaman sinir sistemleri çökerek ölmeleri amaçlanarak tasarlanmıştır. Etkisi genellikle 3 ay civarındadır ilaçlama yapılan mekanın tam olarak böceklerden arındırılması yaklaşık olarak 1 ay kadar sürmektedir.
Hamam Böceği Yoğunluğuna Göre İlaç
Kokusuz ilaçlama başlangıç aşamasında uygulanmalıdır. Jel ilaçlama hamam böcekleri için orta yoğunluğa kadar uygulanır. Kokusuz ilaçlar birden fazla haşere türüne etkili iken jel hamam böceği ilaçları sadece hamam böcekleri ve karıncalar için üretilmiş, karıncalar ve gümüş böcekleri üzerinde etkilidir. Bunun dışında kalan böcekler üzerinde jel ilaçlama yapılmaz. Kokusuz ve jel ilaçlama pratik ve zahmetsiz olması ile insanlar üzerinde güven sağladığı için evinden çıkmak isteyen istemeyen insanlar için tercih nedenidir.
Aşırı derecede mekanlarda üreyen ve zor ölen böceklerin yok edilmesinde ulv ilaçlama olarak bilinen sisleme yöntem tercih edilir. Özellikle yoğun hamam böceği şikayetlerinde pire ilaçlamasında, tahta kurusu ve toz akarları ile mücadelede sisleme yöntemi en fazla tercih edilen ilaçlama yöntemidir. Ayrıca kuş bitleri ile mücadelede tek seferde sonuç almak için son derece faydalıdır. Hamam böceği ilaçlama yöntemleri bilinçli olarak kullanılmalı böceklerin kesin olarak ortamlardan arındırılması için deneyimli teknisyenler tarafından uygulanması gerekir.
Ucuz böcek ilaçları böceklerin direnç yapısını geliştirmeye sebep olmakta özellikle hamam böceklerinin bağışıklık kazanarak mekanı çok daha fazla işgal etmesine sebep olmaktadır. Atlas Türk böcek ilaçlama olarak hamam böcekleri ile mücadele de olduğu gibi diğer böcek türlerine karşı en etkili ilaçları kullanıyoruz. Profesyonel ilaçlama yöntemleri ile yaşadığınız böcek şikayetlerini tek seferde ortadan kaldırmak için çaba gösteriyoruz.
İlaçlama yaptıracağınız zaman seçeceğiniz firmayı iyi analiz etmeli ucuz ilaçlama fiyatlarına aldanarak mağdur olmaktan şiddetle kaçınmalısınız. Haşere ilaçlama ciddi bir iştir birikim ve deneyim potansiyeli yüksek olan firmalardan talep edilmelidir. Araştırma yapmadan ucuz böcek ilaçlama fiyatlarına aldanarak kesinlikle bireysel ya da amatör firmalardan destek almayın. Böcekler ile mücadele uzmanlık gerektirir ve yanlış yapılan uygulamalar çözümden çok sorunlara sebep olur. Hamam Böceği ile Mücadele zor ve zahmetlidir. Ucuz ilaçlar asla işe yaramaz.