
Arı İlaçlama yaz aylarında sıkça yapılan bir uygulamadır. Böcek ilaçlama mücadelesi bakımından eşek arıları ile mücadele oldukça zor ve tehlikeli bir özelliktedir. Arılar yabani ve bal yapan arılar olarak iki grupta incelenebilir. Öncelikle bal arıları hakkında biraz bilgi vermekte fayda vardır. Arıların kolonisinde 100.000 bileşik göz ve 300.000 bacak bir koloni de bulunur. Yaz aylarında arılar ortamlarda görülmeye başlar. Tek bir bal arısı kovanında koloni olarak 50.000 kadar arı mevcudiyeti bulunmaktadır.
Bu durum tam bir karmaşa gibi görünse de aslında arılar çok iyi organize olmuş süper bir organizma olarak dikkat çeker. Arı kolonisinde ister kraliçe ister erkek işlerde işçi arılar olsun arı topluluğunun tüm üyeleri belli bir sistem üzerinde yaşam sürer. Koloninin hayatta kalmasını sağlamak asıl amaçtır. Bu hedefi gerçekleştirmek için bal arıları çeşitli gruplar şeklinde iş bölümü yapar. Eşek arısı ilaçlama yapılırken bal arısı ilaçlama yapılmaz.
Kraliçe arı olarak her koloninin sadece tek bir kraliçesi bulunmaktadır. Kraliçe arının ömrü 5 yıl kadar devam edebilmektedir. Bu zaman diliminde arıların üreyip çoğalmasında kraliçe arıdan başka arı bulunmaz. Kraliçe arı üreme işlemi için fizyolojik ve kimyasal bir özelliği kullanarak kovandaki arıları kontrol altında tutar. İşçilerde kraliçe arılar gibi körlenmiş yumurta hücrelerinden oluşur ancak dişi arılar bakıcı arılar tarafından üretilen besleyici arı sütü denen bir gıda ile beslenerek hayatta kalırlar.
Kraliçe arının hücrelerinde yetişirler yaklaşık olarak 16 gün içinde ilk kraliçe arı yumurtadan çıkar. Daha sonra kraliçe arı rakiplerini bertaraf etmek için iğnesini bir defa kullanılır. Bu aşamadan sonra arı kolonisinde tek bir kraliçe arı hayatta kalır. Daha sonra erkek arılar ile çiftleşme uçuşuna başlar yine tek bir defada sperm sayısını yeteri kadar olacak şekilde sperm almaktadır.
Bal Arılarında Üreme
Kraliçe arı belirlenmiş kuluçka üzerinde 2000’e yakın döllenmiş yumurta bırakma potansiyeline sahiptir. Buda da gösteriyor ki tek bir sezonda 200 binden fazla yumurta oluşumu sağlanır. İlk baharda kraliçenin döllenmiş yumurtalarından çıkarak gelişir. Aynı şekilde erkek arılarda bu şekilde oluşmaya başlar. Kraliçe arı yumurta bırakmanın yanında feromonu aracılığıyla topluluk içinde yaşamı da organize eder.
Bu madde işçilerin öğrenme davranışlarını pekiştirir. Bu sayede işçilerin oğul telaşında bile bir arada kalmasını sağlar. Yumurtaların gelişim aşamasında yine kraliçe denetler ve sonunda erkek arıları cezb etmektedir. Her kraliçe arı kendisinden sonra gelecek olan arının yolunu açacak işleve sahiptir. Yaz başında binlerce arıdan meydana gelen koloniyle kovanı terk etmeden önce bu iş için hazırlanmış kraliçe gözlerine yeni gelecek arı kovan için yumurtaları bırakarak hazır eder.
Bu şekilde yeni bir koloni doğar arı sürüsü büyük ve gürültücü küme şeklinde oluşur. Bu aşamadan sonra yeni bir barınma alanı ararlar bu şekilde arı sürüsünü toplayarak yeni bir arı kovanı elde edecektir. Arıcılar için çok büyük bir lütuf oluştururlar. Bu sadece arı yetiştiricileri için değil arılar için de son derece faydalıdır. Çünkü bal arıları belirli güvenli bir konak bulamadıkları takdirde vahşi yaşam döngüsü içinde pek çok düşmanı olduğu için hayatta kalamaz ve düşmanları tarafından av haline gelirler.
İşçi Arı Önemli Görev Üstlenir
İşçi arılar arı kolonisinde arı nüfusunun çoğunluğunu oluşturmaktadır. İşçi arılar olmadan ne erkek arılar neden kraliçe hayatta kalamaz. Bunlar kısaca dişiler olarak başlangıçta sadece arı sütü ile beslenirken, daha sonra bal ve polen bazen de su tüketerek hayatta kalır. 21 günden sonra işçi arının savunması için ufacık dikenlere sahip zehirli bir iğneyle tamamlanmamış şekilde gözeneklerden çıkması tamamlanır.
Bu aşamadan sonra işinin hakkını verecek şekilde çalışmaya başlarlar. Yaz döneminde 6 hafta kadar yuvada sonra yaz sonuna kadar neredeyse tüm önemli işlevi yerine getirir. Kış günlerinde ise yaşlanmaktadır. Genç bir arı olarak başlangıçta dişi ihtiyarlar 3 hafta kadar burada kalırlar. Petek gözlerini temizler, yardımcı arılardan nektar ve polen alma işlemini gerçekleştirirler.
Bu polenleri arı kolonisindeki yeni ve eski kurtları beslerler. Mumdan yeni bal peteği yaparlar. Ayrıca kovan içinde nem ve sıcaklığı düzenler sonra da yuvanın girişinde bekçilik yaparlar. Bu arılar sadece hayatının ikinci evresinde kovandan uzakta polen, nektar arayışına koyulur. Yaşamsal tüm yiyecekleri yayılımcı arılar gerçekleştirir. Erkek arılar yuvadaki arı içindeki hayatı oldukça meşakkatli olur. Bu sadece azınlık olmaları ile ilgili bir durum değildir.
Arı Kolonisinde İş Bölümü Ve Üreme Önemlidir
Döllenmiş yumurtalar da hayata geldikten sonra erkek arıların tek işlevi kraliçeyi döllemektir. Sadece birkaç gün rahat edebilme potansiyelleri vardır ancak mayıs ayında erkek arı üreme potansiyeline eriştikten Sonra bu rahatlık tamamen ortadan kalkacaktır. Daha sonra kraliçe ile çiftleşmek için erkek arı buluşma alanları diye nitelenen yerlerde binlerce arı defalarca rekabet halinde olacaktır.
Bu rekabette başarılı olan erkekler için sperm üretimini kullanılır ve daha fazla arıların hayata gelmesine yardım ederler. Yaz mevsiminin sonunda başarısız erkek arılar toplumdan izole edilerek temizlenir. İşçi arılar bu dışlanan arılara gelecek imkanı vermez. Başarısız erkek arı bu şekilde sürgüne gönderilir ya da topluluğa geri dönüşlerinin önüne engel konulur. Arı kovanı ve bal peteği yapım aşamasında bilindiği gibi arı kovanları adeta bir şaheser niteliğindedir.
Aynı şekilde bal arısının evi olarak tasarlanmıştır. Bal arıları vahşi yaşamda oldukça nadir görülmektedir. Sadece içi boş ağaçlarda bal arıları olarak bilinen arı kovanı üzerinde yuva sağlayan arıcılar bu şekilde arıları besler. Arı kovanları içinde bal mumu yapım aşamasında oluşturmaları için hareketli ahşap çerçevelerin yerleştirildiği bilinmektedir. Bunlar birbiri üstüne üstlük olarak dizilmiş ahşap veya plastik kutudan meydana gelir. Uçuş deliği alta ve kapak olarak kullanılabilme özelliğine sahiptir.
Bal arıları küçük mum küfleri dişi arı olarak bunların aralarına kendi harmanlayarak vücutlarında oluşturdukları bal mumu ahşap çerçeveler içinde yukarıdan aşağıya doğru bağımsız bir nitelikte bal peteklerini inşa edeceklerdir. Bu bağlamda hazırlanan küf adapte edilir. 100 gram balmumu için yaklaşık olarak 125 000 mum küfü gerekecektir. Bal poleninin ve balın depolanması yaklaşık 8 bin petek köprünün inşaatında kullanılır. Geometrik yapılı arı peteği en yüksek oranda balı içine alacak şekilde mucizevi bir şekilde tasarlanmıştır.
Bal Peteği Ve Arı Yuvasının Özellikleri
İlk başta petek gözleri tamamen dairesel bir görünümdedir. Bu sadece arıların kendi grupları tarafından oluşturulan ısıdan değişim göstererek dönüşür. Doğal bir şekilde enerji akış açısından en ekonomik ve en verimli şekli yani altıgene dönüşmektedir. Altıgen olan petek gözlerinin her yerde eşit olacak şekilde 00,07 milim duvar kalınlığı mevcuttur. Aralarındaki boşluk her zaman eşit şekilde olur. Arı kovanının merkezinde genç bal arıları yerleştirilir. Büyüdükten sonra Arı balının depolanması için bir kapak monte edilir.
Çiçek poleni ve bal mumu altındaki bal peteği gözlerinde depolanmaktadır. Göz kısımları kapak ile örtülmez yukarıda aynı şekilde üstleri örtülü olan bal depoları bulunmaktadır. Çoğu arı kovanındaki sıcaklığı yaklaşık olarak 35 santigrat derece olduğu görülür. Kapalı alandaki arıların yoğunluğu ya da birlikte yaşaması hastalıkların yayılması sebebini oluşturur. Ama bunun için de özel bir hazırlık yapılmıştır. Ağaç reçinesinden ve polenlerden propolis yaparlar.
Böcekleri dışarıda tutmak veya öldürmek için küçük delikleri ve çatlakları kapatma da bunu ustaca kullanırlar. Soğutma kanallarının içinde propolis bir katman bulunmaktadır. Kovan çok sıcak olacak olursa uçuş dediğindeki arılar kanat hareketlerini kullanarak soğuk hava akışı meydana getirir. Soğutma işlevi yayılım arıları tarafından sağlanan mumun buharlaşması ile yoğunluk kazanır. Şayet kovan çok sıcak ya da çok soğuk olursa arılar bunu kedilere ayarlar.
Soğuk olduğu zaman ısıtıcı arılar olarak lanse edilen arılar kanat işlevini kullanarak hücrelerde sıcaklığı artırıp dengeyi sağlar. Arıların özellikleri bal arısı ve eşek arıları olarak farklılık gösterir. Bilindiği gibi arıların önemi insan hayatının da devam etmesi için son derece önemlidir. Arılar hakkında bilgi sahibi olan insanlar arıların ne kadar mucizevi canlılar olduğunu kolaylıkla anlar. Arıların yaşam döngüsü kendi aralarındaki özel işbirliği ile mükemmel bir uyum şeklinde devam eder.
Bal Arısı ve Eşek Arısının Özelliği
Bal arıları insanların yakınında yuva kuran ya da insanlar tarafından uygun şekilde beslenen özellikleri ile bilinir. Arılar ile bilgiler detaylı ve karmaşıktır bu yazımızda arılar hakkında bilgileri madde madde kısaca sıralayarak önemini belirtmek istedik. Eşek arılarında dış görünüm cinsine göre farklılık göstermektedir. Çoğunun kanadı karnına monte edilmiş şekilde mevcuttur. Arıların rengi siyahtan yeşille ve mavi ye kadar değişen birçok renkte görülür. Eşek arıları mikroskobik boyutlardan birkaç santimetreye kadar değişik boy yapısına sahiptir.
Eşek arısının beslenmesi genelde arılara ve böceklere saldırarak gerçekleşir. Eşek arılarından yaşam bireyler ve sosyal toplu yaşayanlar olarak iki kategoride karşımıza çıkar. İsimlerinden anlaşılacağı üzere sosyal eşek arıları bazen sayıları binleri bulan koloniler kurarak yaşam sürer. Bu koloni içinde dişi arılar yapılması gereken tüm işleri üstlenir. Yalnız eşek arısı ise tek başına yaşam sürer. Yaşadığı yere yumurtalarını bırakır ancak yumurtaların çatlaması için beklemez.
Bazı eşek arılar yırtıcı özelliğe sahip olsa da bazıları ise parazitiktir. Eşek arısı başka böcekleri öldürür ve yer ya da bunların besinlerini beslenmek için kendilerine yiyecek maddesi olarak kullanılır. Parazitik eşek arısı eşek genellikle yumurtalarını asalaklar ve örümcekler gibi canlı hayvanların üzerlerine bırakır. Larvaları yaşlanmakta olan kuluçkalardan beslenmektedir eşek arıları diğer haşerelerle mücadele için tarım alanlarında biyolojik kontrol etmeni olarak ciddi görev üstlenir.
Pek çok eşek arısı çiçek nektarları ile beslenmektedir. Polen taşıyıcı görevini üstlenen önemli özellikleri bulunmaktadır. Kimi eşek arıları saldırgan ve tehlikeli bir özelliğe sahiptir. Kendilerine yönelen bir tehlike karşısında ani bir şekilde saldırganlaşır ve sokarlar. Eşek arısı bal arısından farklı bir özellik sergiler. Bal arısı bir sefer sokup ölürken eşek arısı ise birden fazla sokabilme potansiyeline sahiptir. Eşek arılarının üreme döngüsü yaz sonuna doğru gerçekleşir.
Eşek Arıları Nasıl Ürer Özellikleri Nedir?
Eşek arısı kraliçesi arıların döllenmiş yumurtalarını kese aralığında taşır. Kraliçe olacak olan eşek arılarını döller. Döllenmiş dişi arıları kış boyunca korunaklı bir bölgede saklar. Çoğunlukla koloninin geri kalanı kış geldiğinde ölür bir sonraki ilkbahar ayında işçi arılar yumurtlamaya başlayacak olan kraliçeye kovan inşa edecek ve kraliçenin yaptığı larvaları besleyecek işçi arılardan meydana gelir. Eşek arısı istilasının belirtileri arı türüne göre değişir.
Çatı ve binalarda eşek arısı tehlikesi genellikle işçi arıların kovanın etrafında uçuşması ile dikkat çeker. Eşek arıları aslında sanıldığının aksine insanlar tarafından yararlanılan böcekler olarak dikkat çeker. Pek çok türü insanlar tarafından tarım ve haşerelerle mücadelede parazit olarak kullanılmaktadır. Geri kalanları saldırgan haşere nüfusunun kontrol altında tutulmasını sağlayan bir özellikleri bulunur. Ayrıca bitkilerin döllenmesine yardımcı olur ve polen taşıma görevi görürler.
Arıların özellikleri nelerdir? arı kolonisinde kraliçe, erkek, işçi arılar farklı gelişimsel ve anatomik özellikleri ile dikkat çeker. Başında beslenme organları yer alır. Baş vücudun ikinci kısmı olan görsel ince oynak bir boyunla bağlanmıştır. Göğüs ve karın segmentleri denilen halkalardan meydana gelir. Arının petek şeklindeki bir çift birleşik ve 3 adet basit gözü bulunmaktadır. Küçük üniteden oluşmaktadır bileşik göz olur. Ana arıda 3000 işçi arıda 4000 ve erkek arada 8 binden fazla basit gözün bir araya gelmesinden oluşmuştur.
Baş bölgesinde bir çift duyarga yer alır bunlar tat ve koku alma ve işitme duyularını oluşturur. Duyargalar içerisinde yer alan sinir uçları sayesinde duygularına ek olarak rüzgar hızını ve hava sıcaklığını da algılarlar. Arıların duyuları son derece hassastır 2 kilometre mesafeden balın kokusunu çok rahat bir şekilde algılarlar. Arılarda ağız yapısı dudak, alt çene, üst çene ve alt dudak olmak üzere 4 kısımdan oluşmaktadır. Dil ise 6-7 milimetre arasında arıya göre farklılık gösterir.
Arılarda Baş Ve Gövde yapısı
Arıların başı ilk yapı olarak önemli salgıların barındırıldığı bölümdür. İşçi arıların yutak üstü salgı bezi genç yaşta arı sütü daha ileriki dönemlerde baldaki sakarozu parçalayan enzimler sağlamaktadır. Çenede mevcut olan bezler ana arıda arı larvalarını ihtiyarlarda ise üreme feromonu salgılayan bir özelliktedir. Göğüs bölgesi arının hareket merkezi olarak dikkat çeker. 4 adet segmentten oluşmuştur bunların üzerinde 3 çift bacak, iki çift kanat yer alır. Orta bacakları üzerinde polen fırçası verilen sert tüyler yer alır.
Bunlar çiçekler üzerinde bulunan polenin göğüsten ve ön bacaklardan arka bacaklara aktarılmasını sağlar. Ayrıca arka bacakta bulunan polen sepetine toplanmasını da organize eder bu polen zerrecikleri polenin taşınması görevini üstlenmektedir. Arıların vücudu kilitlenmiş damarlarla desteklenmiştir ve görünüm olarak çok ince zar şeklindedir. İki çift olarak dikkat çeker uçuşta arka kanatlar ve orta Kanca sayesinde ikisi birlikte hareket eder. Arının uçuşunu ve uçuş yönlendirmeyi de organize eder.
Arıların uçuş hızı yaklaşık 50 kilometre civarındadır. Arı karnına yani abdomen ergin arıda 9 segmentten meydana gelir. Üreme organları, bağırsak, mide, iç organlarla balmumu şeritleri ve iğne yer alır. Sağlı sollu bir çift bal mumu salgı bezi diğer adıyla balmumu aynası işçi arıların bal mumu yapma evresinde kalınlaşarak mum salgılama yeteneğini kazanır. Sıra şekilde aynalar üzerine salgılanan mum mum ceplerinde katılaşarak küçük kovan şekline dönüşür. Arılar zincirleme şekilde birbirine tutunarak özel hareketleri ile bal mumu soğutmaktadır.
Ayakları yardımıyla ağıza götürülen bal mumu pullukları burada yoğurmak ve böylece petek gözlerinin yapımında kullanılmaktadır. İhtiyarlarda mum örme dönemi tamamladıktan sonra mum salgı bezleri tahrip olmaktadır ve biraz sonra hücre tabakası haline gelir. İhtiyarların birinci abdominal karın halkası içinde önlerinde ve sırt plakasının kenarına yakın bölgesinde büyük hücrelerden müteşekkil olan koku bezi yani nasanof bezi yer alır.
Arıların Zehirlenmesine Neden Olan Etkenler
Arıların Yaklaşık 5 kilometre ve çok geniş alanlarda toplayıcı özelliği mevcuttur. Polen, meyve çiçek özü suyu toplama özellikleri ile dikkat çekerler. Bir takım zararlı maddeleri de toplamasıyla bilinmektedir. Örnek verecek olursak ilaç sanayi, baca atıkları, kara yolu çevresindeki olumsuz anlar ve çöplükleri kirletilmiş çevre. İnsanlar ve kendileri için son derece sağlıksız hale getirmektedir bu durum. Yapılan araştırmalar toksinlerin en fazla bu bağlamda gerçekleştiğini işaret etmiştir.
Bitki polenlerinin arılar için zararlı olduğu, arıların normal bu polenlerden uzak durdukları gözlemlenmiştir. Ancak aç kalmasını gerektirecek kıtlık durumlarında da bitkileri yemektedirler. Bal arılarının insan eliyle gerçekleştirilen yaşama olumsuzluğu, yuvadaki havalanma yetersizliği arıların Vitamin, mineral, protein ihtiyaçlarını karşılayan beslenmeler de kalıcı zararlar verebilmektedir. Arıların sağlığını olumsuz etkileyen başka bir eklense iç ve dış parazitler ve bunlara karşı uygulanan ilaçlamalardır.
Arı beslenmesi arıların kendisi için yeterli ve kaliteli protein mineral vitamin açısından dengeli beslenmeden mahrum kalmalarına ve zehirlenmesine yol açar. Arıların zehirlenmesine sebep olan bir diğer etken ise uzun süre kapalı kalmaları olarak dikkat çeker. Son zamanlarda mantar diye nitelenen tek hücreli bir virüs arılarda hastalık nedeni doğurmuştur. Bal, polen, petek gibi durumlar çeşitli etkenlerdir. Hastalık daha çok nemli kovan ve mevsimlerde daha çok etki göstermektedir.
Korunmada kovanların yapısı, yerleşimi dengesiz yerde yüksek nemin olumsuz özellikte olmaması şarttır. Ayrıca arıların bulaşık olmayan besinlerle, içeceklerle beslenmesi önemlidir. Arıların sokması daha çok savunma amaçlı olmaktadır. Yaklaşan tehlikeyi önce uyarır, daha sonra toplu halde gürültü yaparlar. Buna karşın tehlike devam ediyorsa hızla tehlike gelen yere doğru uçuş çarparak korkutma eğilimi gösterirler. Bu şekilde tehlikeyi bertaraf edemezlerse yapacakları tek şey sokmak olacaktır.
Arı Sokmasının Tehlikesi Ve Önlemeler
Arı iğnesi böceklere karşı savunma mekanizması oluşturur sert tavuktan çıkabilir. İnsan ve hayvan etinden çıkmaz, arının iğnesi bağırsaklara bağlı olduğu için iç organları parçalanır ve ölür. Bu daha çok bal arıları için geçerlidir arı sokması alerjik yapılı insanlarda solunum yollarına yakın sokmalarda ciddi ölümcül sebepler ortaya çıkarabilir. Bu tür sokmalara maruz kalan insanların acilen antihistaminikler ve solunum desteği ile desteklenmesi şarttır. İnsanlar arılardan propolis, arı sütü, polen, bal, arı zehri elde eder.
Bal arısının ürettiği bal sağlıklı, lezzetli bir ürün olarak son derece lezzetli bir üründür. Ancak 1 yaş altındaki bebekler ve şeker hastalarının uzak durması önemlidir. Polen alerjik kişilerde dikkatli tüketilmesi gereken bir ürün olarak dikkat çeker. Propolis arı ve arı sütü tıbbi araştırmalarda kullanılan önemli ürünleridir. Karadeniz bölgesinde arıların yaptığı bir bal türü olan deli bal insanlar tarafından çok miktarda tüketilmemesi gereken bir üründür. Çok tüketildiği zaman zehirlenmeye sebep olabilir.
Yaban arıları ve eşek arıları bal arılarından farklı olarak bir insanı soktuktan sonra ölmez ya da insanın üzerinde iğnesini bırakmaz. İnsanları birden fazla defa sokabilme eğilimi gösterirler. Bu nedenle eşek arılarına yakın durmadan kaçınmanız gerekir. Arı tarafından sokulan bölgeyi yüksekte tutmak, dar giysileri çıkarmak gerekir. Eşek arısı şayet bacak, kol ve ellerde meydana gelmişse dar giysileri ve ayakkabıları çıkarmak oldukça faydalıdır. Arının soktuğu yer şişer bu durumda daha sonra çıkarmak zor olur.
Sokulan kol ve bacağın yüksekte tutulması önemlidir şişlik ne kadar az olursa o kadar acı hissedilir. Bu nedenle kol ve bacakların sokmadan sonrası yukarıda tutulması gerekir. Ayrıca arı sokmasına maruz kalan yere buz koymak rahatlama sağlar aşırı soğuğa maruz kaldığınız zaman buzu o bölgeden almanız gerekir. Bu da yaklaşık 10 dakika aralıklarla tekrar edilmesi gerekir buz ince beyaz tülbent ya da havluya sarılmış korunaklı şekilde kullanılabilir. Buzun cilde doğrudan değmesi pek sağlıklı değildir.
Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?
Arı sokmasında sirke sürmek oldukça rahatlatıcıdır makyaj pamuğu ya da kağıt peçeteyi biraz sirkeye batırarak sokulan yeri silmelisiniz. Bilindiği gibi eşek arısı ve yabani arı sokmaları alkali bir özellik sergiler. Bu nedenle sirke gibi bir madde beliren şişliği çabuk geçirir. Birkaç dakikada bir tekrarlanması faydalıdır sargı bezini sirkeye batırıp etkilenen yere sarmakta faydalıdır. Sargı bezini bir kaç saatte bir yada gerektikçe değiştirmek faydalı olur. Arı sokmasında antihistaminik yada parasetamol maddeler kaşıntı ve yanma hissini ve ağrıyı azaltır.
Böylece eşek arısı sokmasına ve yaban arısı sokmasına iyi gelir eşek arısı sokmasında 18 yaşından küçüklere aspirin tedavisi kesinlikle önerilmez. Arı sokmasından sonra enfeksiyonu ortadan kaldırmak için yaranın açık olan yerinin temiz tutulması, yara oluşan yerin su ve sabunla düzenli olarak temizlenmesi arı sokması enfekte olmadığı sürece endişeye gerek yoktur. Bu nedenle sokulan yeri temiz tutarak ciddi bir probleme dönüşmesi engellenmelidir.
Şayet arı tarafından sokulan kişi reaksiyon gösteriyorsa alerjik bünyeye sahip demektir. Bu nedenle acil yardım hattının göz önünde bulundurulması arının soktuğu kişi veya ısırığına maruz kalmış olanın anaflaksi geçiriyor olma ihtimali yüksektir. Bu belirtiler kısaca şunlardır ve acil yardım alınmasını zorunlu kılar. Arı sokmasından sonra nefes alma güçlüğü ya da hırıltılı nefes alma, boğazda daralma, kalbin hızlı atması, mide bulantısı ve kusma, konuşma güçlüğü yaşanması görülür.
Cildin ciddi derecede kaşınıp karıncalanması ve kızarıp şişmesi, bilinç kaybı, sersemlik ve kaygı yaşanması gibi durumlar bir an önce tıbbi müdahaleyi zorunlu kılar. Arı sokmasında ciddi risklerin yaşanması söz konusu olabileceği için bir an önce tedavi şarttır. Eşek arısının zararları hassas bünyeli insanlarda ciddi ölümcül sonuçlara sebep olur. İnsanlar arılardan korktukları için çeşitli sorular yöneltir. Eşek arısı sokması öldürür mü? eşek arısı sokması alerji belirtileri gösterince ne yapılır? eşek arısı öldürmek nasıl olur? gibi değişik sorular yöneltmektedir.
En Tehlikeli Arılar
Arılar içinde en tehlikeli olanlar hiç kuşkusuz siyah yaban arısı olarak dikkat çeken iri yapıları arılardır. Eşek arısı iğnesi bir insanı birden fazla soktuğu için sokan eşek arısı ölmez ve defalarca sokabilir. İnsanlar internet üzerinde en fazla Domdom arısı sokması, siyah yaban arısı sokması, ve eşek arısı sokmalarını ciddi anlamda araştırmaktadır. Yabani arı ilaçlama tehlikelidir. Riskli ve bireysel olarak kesinlikle bu tür eğilimlere yaklaşmamak gerekir. Bir diğer önemli nokta da arı ilaçlama fiyatları düşük olarak kesinlikle tutulamaz.
Şayet yaşadığınız arı şikayetlerinde bilinçsiz ve bu işi bilmeyen kişilerden yardım almaya kalkarsanız hem kendinizin hem de o işi yapmak için gelenlerin hayatını ciddi anlamda tehlikeye atarsınız. Arılara yanlış müdahale yapılınca arılar saldırgan olup saldıracağı için çevreye de ciddi anlamda saldırganlık sergiler. Arı sokmaları tehlikeli sonuçlara sebep olurlar. Belediye arı ilaçlama ekipleri çoğunlukla arılar ile mücadelede zor şartlarda hizmet vermemektedir.
Arı ilaçlama İstanbul ekipleri bu iş için özel yetiştirilmiş ekipler olarak dikkat çeker. Yaban arısı ilaçlama donanımlı kişiler ve profesyonel ekipler tarafından yapılması gerekir. Eşek arısı ilaçlama önüne gelenin ben bu işi yaparım diyerek yapabileceği bir durum değildir. Öncelikle arı yuvası nasıl bozulur? arı yuvası nasıl yok edilir? çok iyi bilmek gerekir. Arı ilaçlama sıradan bir ilaçlama şekli asla değildir. Çoğu zaman çevremizde medyada, televizyon kanallarında ciddi arı sokmaları aslında pek çok yerde gerçekleşir.
Arı sokmasında müdahalenin erken yapılması ölümlü sonuçların ortadan kaldırılmasında en önemli noktadır. Arı ilaçlama en zor ilaçlama yöntemleri arasında başta gelir. Zehirli iğneleri mevcut olan arılar alerjik bünyeli kişilerde soktukları zaman öldürme riski taşırlar. Ayrıca sağlıklı bir insanı bile 5-10 tane arı sokması kolaylıkla öldürebilir. Damar ya da solunum yollarında yaşanacak arı sokması ciddi risklere sebep olur ve çok tehlikeli durum oluşturabilir. Bu nedenle yaban arısı ile mücadele mutlaka profesyonel arı ilaçlama firmaları tarafından yapılması gerekir.
Arı İlaçlama Yöntemleri
Arı ilaçlama yöntemleri bilinçli ve uzman ekiplerce yapılmak zorundadır. Arılar daha çok yaz aylarında güneş ve sıcağım bol olduğu dönemlerde balkon ve çatılarda sıkça problemlere sebep olur. Açık kalan camlardan yada çatı arasından, tavandaki spot lambaların boşluklarından, havalandırma deliklerinden kolayca girebilirler. Bina çevresine ya da balkon bölgelerine yuva yapan arılar insanlar için ciddi sokma endişesi gösterir. Arılar korunaklı bölgelere arı peteği yaptıkları için buralarda dolaşan insanlardan tehlike geldiği zaman saldırgan hareketler sergileyebilir.
Balkon tavanlarına, klima, çatı aralarına yada tavan içlerine arı peteği yapıldığına sıça şahit oluruz. Arıların zehirli iğnesi olması yaban arıları ile eşek arılarının defalarca sokmasının ölümcül anlamda tehlike varlığını gösterir. Arı ilaçlama yöntemleri ile spreyli uygulama ve sisleme arı ilaçlama şeklinde farklılık gösterir. Kapalı alanlarda arılar ile mücadele için sisleme arı ilaçlama en etkili ve en kestirme çözüm olarak dikkat çeker. Özellikle çatı içine arı yuvaları yapılmışsa buradaki peteği alsanız bile dışarıdan gelen arılar çatının başka bir bölgesine kolaylıkla arı yuvası yapabilir.
Bunu ortadan kaldırmak için bölgesel spreyli ilaçlama yapmak yerine çatı arasında tavanı ve tüm boşluklarını sisleme arı ilaçlama tekniği ile ilaçlanmalıdır. Eşek arılarının buraya gelip tekrar yuva yapması engellenebilir. Arıların yok edilmesi sanıldığı kadar kolay bir uygulama değildir. Böcek ilaçlama yöntemleri ile arı ilaçlama kesinlikle karıştırılmamalıdır. Arılar ile mücadele ederken korunaklı kıyafetler giymek, eldiven, tulum ve başın koruyucu şekilde kapatılması gerekir.
Arı peteğine müdahale edildi anda arılar çok ciddi saldırganlaşır ve algıladıkları tehdit nedeniyle yüzlerce arı mücadele eden kişiye saldırır. Bu nedenle arı ilaçlaması her türlü önlem alınarak yapılması gerekir. Özellikle çatılarda ve tavan içlerinde arılara karşı mücadele çok zordur. Bu gibi durumlarda arılara karşı mücadele eden kişi ya da kişiler son derece savunmasız kalacaktır.
Arılar Tehlikelidir Profesyonel Arı İlaçlama Şarttır
Yapılacak en ufak bir hatada çatıdan düşerek ölümle sonuçlanacak sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca tavan aralarına yapılan arı peteklerine müdahale çok zordur gerekli donanımdan yoksun bir arı ilaçlama teknisyenine arıların saldırılarında tamamen korunmasız olur. Şayet bacaklarında, kollarında, bel ve boyun bölgelerinde açılmalar olursa kan akışını çok kolay bir şekilde yaban arıları algılar. Hiç tereddüt etmeden en ufak boşluktan bile çok ciddi şekilde sokarak ölümcül sorunlara sebep olur.
Böylesi bölgelerde arı saldırısı çok yoğun olacağı için tek bir arının soktuğu bölgeden onlarca arının sokması oluşur. Bu ise arı ilaçlama yapan kişinin ciddi ölümcül ataklar geçirmesine olanak sağlar. Bu nedenle arılar ile mücadele edilirken profesyonel arı ilaçlama firmalarından destek alınması gerekir. Evinize gelen arı ilaçlama ekipleri ilaçlama fiyatları bakımından böcek ilaçlama uygulamaları arasında ciddi farklar vardır.
Arı mücadelesinde farklı ücret talep edilecektir. Arı ilaçlaması hem tehlikeli, hem zor, hem de ölümcül sonuçları barındıran bir uygulamadır. Bu nedenle düşük maliyetli fiyatlar ile arı ilaçlaması yapmak isteyenlerden kesinlikle uzak durmanız hem kendiniz, hem de bu iş için gelenlerin sağlığını riske atmamak için son derece önemlidir. Bu konuda uzman olmayanlardan haşere ilaçlama servisi talep etmek çok büyük tehlikelerin yaşanmasına yol açar.
Atlas Türk ilaçlama ekibi olarak arılar ile mücadelede gerekli donanım ve ilaçlama tekniklerine tam hakim olduğumuz için yaşadığınız ara şikayetlerini sorunsuz bir şekilde ortadan kaldırıyoruz. Bu nedenle arı ilaçlama servisi alacağınız ekipleri çok iyi analiz etmeniz ve doğru firmadan yardım almanız çok önemlidir. Arıların yok edilmesi çoğu zaman kolay bir işlem değildir. Tavan içi, çatı arası, kiremit altı ve duvar arası gibi bölgeler ile panjur içleri çok ciddi işçilik gerektirir. Bu ise arı ilaçlama fiyatlarını yüksek tutmaya zorlar.