Kertenkele eve nereden gelir? Kertenkele Isırır Mı? insana eve giren kertenkele zarar verir mi? sıkça merak edilen bir konudur. Böcek ilaçlama ile kertenkele ilaçlama farklı özellikte ilaçlar kullanılarak yapılır. Zaman, zaman ev içlerinde görülen uzun kuyruklu ve hızlı kaçan bu canlılar soğuk yapılı ve tedirgin edici özelliktedir. Evde özellikle çocukların çok fazla korku yaşamasına sebep olmaları aileleri ciddi anlamda tedirgin eder. Kertenkele türleri evlere dış alanlardaki bölgelerden çeşitli yolları kullanarak gelmektedir. Buralar daha çok çatı katları, açık kapı ve pencereler ve aspiratör borularının açık olan kısımlarıdır.
Binaların duvarlarına rahatlıkla tırmanma kabiliyeti onların en yüksek binalara bile tırmanıp açık evlere girmesine yol açar. Zemin daireler ile müstakil binalara özellikle ağaçlık yerlerden daha fazla gelirler. Ancak teraslarda bitki yetiştirilen evlerde potansiyel kertenkele görülme alanlarıdır. Bina ve daire içlerine kertenkele zararlısı açık bulduğu camlardan ve havalandırma girişlerinden kolaylıkla gelebilir. Geliş amaçları daha çok sıcaktan korunmak ve beslenme ihtiyacını karşılamak için olur. Bir böcek yada sineğin peşine takılarak ev içine girerek buralarda yerleşir.
Evin içinde böcek varsa evden asla ayrılmaz ve kısa sürede yavrulayarak ev içinde üreyen kertenkeleler artan sayıları ile insanlar üzerinde korku ve paniğe sebep olurlar. Ev kertenkelesi olarak bilinen süleymancık denen küçük yapılı tavan kertenkelesi zararsız olmasına karşın insanlarda panik sebebi olur. Çok sık olmasa bile büyük şehirlerde bazı daire içlerinde görülerek kertenkele çeşitlerine alışık olmayan insanlar için endişeye sebep olmaktadır. Çoğu zararsız olsa da bazı türler tehlikeli olabilir.
Kertenkele Zehirli Midir?
Kertenkele çeşidi içinde yeşil renkli kertenkele zehirlidir. Daha çok Anadolu da yaşayan yeşil keler olarak bilinen türler zehir taşır. Dünya üzerinde çok sayıda kertenkele türleri bulunmaktadır. Bazıları zehirli, bazıları suda yürür ve bazıları renk değiştirip kamufle olabilir. Ayrıca dev kertenkele olarak bilinen ejder en iri kertenkele cinsidir. Bu türleri en fazla zehir taşıyan bir özelliğe sahip olduğu için mutlaka dikkat edilmesi gerekir ancak bu kertenkele sadece afrika kıtasında yaygındır. Zehirli kertenkele çeşitleri çok nadir görüldüğü için insanların kentsel alanlarda pek karşılarına çıkmayacağı bir kertenkele türüdür.
Evlere kertenkele girişini önlemek için açık görülen tüm yerler güzel bir şekilde kapatılmalı camlara mutlaka sineklik taktırılmalıdır. Boşluk olan duvar araları ve kapı kenarları silikon yardımı ile sağlamlaştırılarak daire içine giren kertenkele zararlısına karşı giriş imkanı bırakılmamalıdır. Kertenkele zararlısı hemen her bölgede görülebilen bir canlıdır. Sıcak yaz aylarında kırsal ve yeşil alanlarda sıkça görülür. Daha çok sıcak havalarda görülür ve serinlemek için daha gölge alanlara hareket eder. Kertenkele ısırma olayı normalde pek rastlanmayan bir durumdur. Ancak zorda kalarak korkutulan bir kertenkele nadirde olsa ısırma potansiyeli taşır.
Evde yuva yapan kertenkele zamanla ev içinde yumurta bırakıp sayısını hızla artırır. Yumurtadan çıkan ve büyümeye başlayan yavrular mekanın tüm odalarında kertenkele görülmesine neden olur. Bu durum ise ev içinde korku ve endişeye neden olmaktadır. Ağaçlara tırmanmayı seven kertenkele evlere yakın ağaçlık alanlarda daha fazla barınır. Özellikle pencerelere yakın ağaç dallarından yararlanarak kolay bir şekilde ev içlerine girerler. Bu nedenle pencereler kapalı tutulmalı ve sineklik yaptırılmalıdır.
En Tehlikeli Kertenkele Türü Hangisi?
Kertenkele ısırır mı? kertenkele sıcak iklimlerde yaşayan bir kara hayvanıdır. İnsanlar kertenkele ısırması tehlikeli olur mu? gibi arayışlara ev içinde gördükleri kertenkele sonrası sıkça yönelir. Hangi bölgelerde zehirli olan kertenkele türleri mevcut hangi riskleri taşırlar gibi pek çok soru insanların zihnini meşgul etmeye başlar. Kertenkele ilaçlama servisleri çeşitli türlerin tehlikeli olduğunu belirtse de ülkemizde fazla sayıda zehirli ve tehlikeli kertenkeleler bulunmaz. Evdeki kertenkele için kertenkele ilaçlaması mutlaka derisini tahriş edecek ilaçlar yardımı ile yapılmalıdır.
Evlerde tavan aralarında yaşayan kertenkele çeşidi zararsız ve zehir taşımayan yapıdadır. Ancak yeşil renkli ve iguana türü kertenkelelerin vücutlarında insanları öldürebilecek oranda zehir olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Kertenkele sokması ve ısırması çok acil durumlara ve ölümle sonuçlanan olaylara sebep olabilmektedir. Isıran kertenkele insanda tahribata ve olası zehirlenme durumuna neden olabilmektedir. Evdeki görülen kertenkelenin ısırma riski gözden kaçırılmamalı bu zararlılara karşı gerekli tüm tedbirler alınmalıdır. Ev kertenkelesi zararlı mı? merak edenlerin yeşil renkli olanlardan sakınmasında fayda vardır.
Ev kertenkelesi ve zararları aslında insanların sandığı gibi ısırma ve zehirleme şeklinde olmamaktadır. Açık renk ve pembe görünümlü yavrular zararsız kertenkele olarak çokta fazla korkulmaması gerekir. Teraslar ve evdeki süs bitkileri ve yeşil yapraklı çiçek benzeri süs bitkilerinin yeni çıkan sürgünlerini yedikleri için pek hoş karşılanmazlar. Eve kertenkele girmesini engellemek için açık olan yerlerin kapatılması şarttır. Evin içinde kertenkele yaşam alanı bulamayacak şekilde önlemler alınması ve dış alanlarda üreyen kertenkele çeşitlerinin zayıf noktalardan evlere girmesi engellenmelidir.
Kertenkele Nasıl Bir Hayvandır?
Kertenkele türleri sürüngenler grubuna girdikleri için yumurtlayarak çoğalmaktadırlar. Hem suda hem de karada yaşayabilirler. Yapı olarak omurgalıdırlar. Yumurta ile çoğalır toprak içine ve dip bölgelere yumurta bırakırlar. Genellikle Akciğer solunumu yapan kertenkele türleri soğuk kanlı canlılardır. Ayakları olsa da sürünerek hareket ederler. Kertenkeleler hangi mevsimde daha çok aktif olur? ve en fazla kertenkele görülen yerler nerelerdir? merak ediyorsanız yeşil ağaçlık alanlar onlara ideal yaşam yeridir. Yaz aylarında havaların sıcak olduğu dönemler kertenkele için en fazla artış gözlenen zamanlar olarak öne çıkar.
Bu dönemlerde kertenkele çeşitli yollarla evlere ve binalara girerek insanlar için sıkıntı kaynağı olmaktadır. Yazın kertenkele ilaçlama servisi çok daha fazla talep edilen bir dönemdir. Kertenkele nasıl ürer? kertenkeleler sürüngendir. Sürüngenler yumurta ile çoğaldıkları için kertenkeleler de yumurta ile çoğalırlar. Kertenkelelerin tehlike esnasında kuyruğunu bırakması ilginçtir. Kopan kuyruklarının yerine kısa zaman içinde yenileri gelir. Kertenkele nasıl çoğalır? Kertenkele yumurtlama yöntemi ile çoğalan sert derili oldukça hızlı hareket eden bazıları tehlikeli ve çok iri boyutlu canlılardır.
Kertenkele türleri her yumurtlama döneminde 6 ile 11 adet kertenkele yumurtası bırakırlar. Dişi kertenkeleler yumurtalarını toprağın içine açtıkları çukurlarda dış etkilerin zararlarından korumak için ustaca saklarlar. Hayvan türleri içerisinde renk değiştirme özelliğine sahip olan kertenkeleler şartlara adapte olabilir ve avlanmak için gizlenirler. Bazı kertenkele çeşitleri 10 santimetreden 160 santimetreye kadar değişir. Zehirli ve tehlikeli iri yapılı olanlar boyları ile çok farklı türler olduğu bilinmektedir. Ejder olarak bilinen iri türler vücut özellikleri ile timsaha benzetilirler. Bu dev sürüngen afrika ikliminde çok fazla yaşamaktadır.
Kertenkele İstilası Ve Zararlarından Korunmak
Evde görülen kertenkelenin yok edilmesi için kertenkele ile bireysel mücadele yeterli olmamaktadır. Bireysel yöntemler ile yapışkan yada ilaç kullanılarak tam olarak kertenkeleyi evden temizlemek mümkün olamaz. Hızlı hareket ettikleri için çoğu zaman kolaylıkla insanlardan kaçarak gözden kaybolur ve evin en dip noktalarına kolayca saklanırlar. Yakalanması oldukça güç olan bu türü geleneksel yöntemler ile yok etmek kısmen mümkündür ancak birden fazla yavru olacağı için oldukça sıkıntılı süreç gelişir. Parke altı, dolap arkası, kapı dipleri ve duvar içi gibi bölgelere kaçtığı için kertenkele evden sökülüp atılamaz.
Bu nedenle kertenkele ilaçlama yaptırmak çok daha etkili sonuç olacaktır. Profesyonel kertenkele ilaçlama servisi veren böcek ilaçlama firmaları ile görüşülmeli, uzman kertenkele mücadelesi yaptırılmalıdır. Kertenkele zor ölen ve mücadelesi zaman alan bir özellikte olduğu için doğru ekipten destek almak gerekir. En etkili kertenkele ilaçlama yöntemi kokulu ilaçlar yardımı ile açık alanlarda spreyleme, kapalı alanlarda sisleme ve püskürtme yöntemler ile ilaçlama desteği almak gerekir. Kertenkele yumurtası beyaz ve benekli olup kertenkelenin üremesinde önemli rol oynar. Kertenkele nasıl beslenir? evdeki böcekleri yiyerek beslenir.
Evde Kertenkele Nasıl Ürer? diyorsanız evde yumurtlayarak her sene sayılarını artırırlar. Saklanma ve beslenme imkanı bulan tüm canlılar evde sayılarını arttırır ve insanlar için giderek tehdit olmaya başlar. Kertenkele hamam böceği, kalorifer böceği, örümcek, sinek ve diğer böcekleri avlayarak beslenir. Evde hamam böceği çeşitleri varsa onların beslenmesi için bulunmaz bir fırsattır. Hava değişimini ve ıslağı sevmezler. Soğuktan kaçmak için evlere sıkça yerleşirler. Kertenkele ile mücadele için Atlas Türk İlaçlama size en iyi ilaçlama servisini vermektedir.
2 cevap
Az önce gördüm odan odaya girdi yavruydu şeffaf renk te 5 katta oturuyorum nasıl çıkaracak bilmiyorum bekledik aradık yok oldu ilaçlamaya cikarmi napmaliyim
Dairede böcek varsa kolay üreyip beslenir.